Îngheţata se comportă ca un drog

Marii amatori de îngheţată ar mânca într-una, creierul lor reacţionând la fel ca în cazul dependenţei de drog, relatează passionsante.be.

O echipă de cercetători de la Oregon State University ar fi putut studia comportamentul consumatorilor în cazul altor alimente, dar au ales îngheţata şi anume milk-shake-ul cu îngheţată de ciocolată. Este o plăcere care induce dependenţă la cei care mănâncă regulat. Cu cât mănâncă mai mult, cu atât simt o poftă mai mare. Cauza ar fi o activare insuficientă a zonelor cerebrale implicate în ‘circuitul recompensei’.

Cercetătorii au observat acest mecanism studiind activitatea cerebrală la un grup de 150 de studenţi sănătoşi, cu greutate normală. Ei au fost invitaţi să nu mănânce nimic în cele cinci ore dinaintea experimentului. Au completat un chestionar despre obiceiurile lor alimentare şi îndeosebi despre consumul de îngheţată.

La test, fiecare a băut câte o gură de milk-shake şi o băutură fără gust deosebit. S-a constatat că, la cei care mâncau des îngheţată, ‘circuitul recompensei’ s-a activat, dar mult mai puţin decât la consumatorii ocazionali. Altfel spus, pentru a ajunge la acelaşi nivel de plăcere, ei trebuie să mănânce mai multă îngheţată.

Într-un articol apărut în revista ‘American Journal of Clinical Nutrition’, autorii arată că scăderea activării ‘circuitului recompensei’ permite înţelegerea comportamentelor ce constau în alimentaţie excesivă, care duc la obezitate. Se insistă pe importanţa unui regim alimentar echilibrat, cu puţin din toate, dar în cantităţi moderate

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.