Munca de birou, de la serviciu, ar putea fi pe cale de dispariţie

Chiar dacă pentru unii poate părea detestabilă ideea de a munci de acasă, fără a mai fi nevoie să mergi la serviciu pentru o serie vastă de activităţi care implică folosirea unui calculator legat la internet şi a unui telefon, se pare că acesta este viitorul, cel puţin în SUA unde această variantă pare să câştige în dezirabilitate, iar mulţi angajaţi ai diferitelor companii se duc la muncă zilnic în propria sufragerie sau cameră, conform unui material publicat de LiveScience.

Conform unui nou studiu, numărul angajaţilor americani cu normă întreagă care muncesc de acasă s-a dublat în ultimii 10 ani. Deocamdată însă procentul reprezentat de lucrătorii de acasă în marea masă a angajaţilor americani reprezintă doar 2%. Numărul lor ar putea creşte odată ce angajatorii vor înţelege avantajele acestei veritabile schimbări de paradigmă pe piaţa muncii.

„Un cumul de factori, declanşaţi de expansiunea rapidă a tehnologiilor de comunicaţii sofisticate, sigure şi relativ ieftine, a aprins scânteia unei revoluţii tăcute cu privire la locul de unde mulţi americani îşi exercită meseria”, comentează Amy Lui Abel, director al Departamentului de studii privind capitalul uman la The Conference Board, şi co-autoare a acestui raport.

Citeste si:  181 de cauze de insolvenţă cu o vechime de peste 10 ani se aflau pe rolul tribunalelor la data de 30 octombrie

„Pentru a profita pe de-a-ntregul de avantajele oferite de tehnologia de comunicaţii, evitând în acelaşi timp potenţialele capcane ale muncii nesupravegheate, angajaţii şi angajatorii depotrivă trebuie să ia parte la un dialog deschis prin care să fie stabilite obligaţiile mutuale, aşteptările şi responsabilităţile care revin fiecăruia în această nouă cultură a muncii”, mai adaugă ea.

Beneficiile muncii de acasă sunt mult mai mari decât evidenta comoditate a lucrătorilor. Conform acestui raport, munca de acasă este mai productivă pentru că este ferită de distragerile unui mediu de birouri. În plus, diferitele sarcini sunt încadrate mai bine în termenii limită pentru că lucrătorii îşi pot administra mai bine timpul pentru a le duce la îndeplinire de acasă. În plus, angajatorii nu vor mai trebui să plătească pentru închirierea, întreţinerea şi curăţenia clădirilor de birouri în care-şi desfăşoară activitatea.

Citeste si:  Doi astronauţi de pe ISS au efectuat cu succes o nouă ieşire în spaţiu

Există şi unele aspecte negative ale acestei alegeri.

Principalul ar fi lipsa sprijinului din partea colegilor sau a superiorilor în rezolvarea unor sarcini mai complexe. Tehnologia modernă de comunicaţii ar putea rezolva însă, măcar în parte, şi această problemă.

Un alt dezavantaj pentru angajaţi ar fi că nu vor mai putea să invoce diferite motive pentru a lipsi de la serviciu, din moment ce aceaşi tehnologie le permite să fie mereu conectaţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata