Actorii Marin Moraru şi Iurie Darie au primit câte o stea pe Aleea Celebrităţilor

Actorii Marin Moraru şi Iurie Darie au primit vineri, 1 iunie,  câte o stea pe Aleea Celebrităţilor, dar şi o plachetă omagială a Oraşului Bucureşti din partea primarului general Sorin Oprescu.

Din partea actorului Iurie Darie, externat joi din spital după o intervenţie chirurgicală, a fost prezentă soţia acestuia, actriţa Anca Pandrea.

Marin Moraru şi Anca Pandrea au mulţumit emoţionaţi publicului pentru onoarea făcută.

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, unul dintre organizatorii evenimentului, a spus că dezvelirea stelelor a fost hotărâtă de luna de naştere, primul fiind Marin Moraru.

„Dragilor, faptul că cetatea te onorează, este o zi fericită pentru mine şi asta dovedeşte că n-am trăit degeaba. Mai este un lucru foarte special să ajungi să fii mândru că vei fi călcat în picioare”, a spus cu umorul său caracteristic Marin Moraru.

Cu lacrimi în ochi, actriţa Anca Pandrea a mulţumit pentru onoarea făcută actorului Iurie Darie şi a promis că va veni împreună cu Iurie Darie pentru ca acesta să-şi poată vedea steaua.

„Vă mulţumesc că sunteţi lângă Iura al meu, mulţumesc că sunteţi lângă sufletul şi viaţa mea, care este Iura al meu, şi am o tristeţe în suflet că nu este aici cu mine şi cu dumneavoastră. Vă mulţumesc mult de tot pentru tot ce faceţi pentru Iura. Să vă rugaţi pentru el şi o să venim aici să-şi vadă steaua”, a spus Anca Pandrea, emoţionată.

Prezent la eveniment, regizorul Sergiu Nicolaescu şi-a amintit că a lucrat împreună de multe ori alături de cei doi actori, în timp ce Iurie Darie i-a fost chiar „coleg de liceu la Timişoara”.

„Ce pot să spun de Iura este că am fost coleg cu el de liceu la Timişoara şi am făcut mai multe filme împreună, aşa cum am făcut şi cu Marin Moraru. E o satisfacţie să vedem cum dumneavoastră aici aduceţi un omagiu acestor mari actori şi o încredere că spectatorii, milioanele de spectatori, zecile de milioane din trecut, sunt şi astăzi prezenţi printre dumneavoastră. Vă doresc la amândoi multă, multă sănătate, putere de muncă şi să mai lucrăm împreună”, a spus Sergiu Nicolaescu.

Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, le-a mulţumit celor doi mari actori pentru cariera lor bogată şi le-a urat multă sănătate.

„Maestre, cu respect şi consideraţie din partea comunităţii Bucureştiului, pentru felul cum ne-aţi încântat sufletul, inimile şi vă dorim din tot sufletul multă sănătate şi să fiţi alături de noi în continuare”, i-a spus Oprescu lui Marin Moraru.

„Doamnă, vă rog să-i transmiteţi maestrului multă sănătate, îi dorim cu toţii, îl iubim şi îl respectăm”, i-a transmis primarul general lui Iurie Darie, prin intermediul Ancăi Pandrea.

La eveniment a participat şi fiul actorului Iurie Darie, Ducu Darie.

La eveniment au participat numeroşi actori, colegi ai celor omagiaţi, printre aceştia numărându-se Rodica Mandache, Mircea Albulescu, profesorul Ion Toboşaru, Ileana Stana Ionescu, Margareta Pâslaru, Irina Petrescu, Sebastian Papaiani, Elvira Deatcu, Teo Trandafir, Carmen Tănase, Florina Cercel, dar mulţi admiratori ai celor doi actori.

Stelele de pe Aleea Celebrităţilor sunt alese în urma voturilor de pe www.cinemagia.ro, iar rezultatul topului este certificat de board-ul laureaţilor care au intrat deja în walk of fame-ul românesc.

Aleea Celebrităţilor – Walk of Fame, din Piaţa Timpului din Bucureşti este un proiect cultural care găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Proiect iniţiat de Teatrul Metropolis şi Cocor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, deja celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie anul acesta.

* * *

Marin Moraru s-a născut pe 31 ianuarie 1937. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa „O scrisoare pierdută” de I. L.Caragiale.

A fost angajat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” (1971-1974).

Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti.

În 2009 a primit „Premiul Gopo” pentru întreaga carieră la Gala „Premiilor Gopo”.

A jucat în 24 de lungmetraje, printre care şi în filmul „Amen” al celebrului regizor Costa Gavras.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadul Roşu, Jud. Soroca. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), promoţia 1952, clasa profesor Marietta Sadova.

A debutat în anul 1953, în „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negrean, alături de Marga Barbu şi Liviu Ciulei. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice.

Înainte de 1989 s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.