Codul muncii va fi modificat în toamnă sau anul viitor, declară Mariana Câmpeanu

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, spune că prevederile Codului muncii vor suferi modificări ce vor fi făcute în toamnă sau la începutul anului viitor.

Mariana Câmpeanu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că aceste modificări depind de rezultatul dialogului dintre patronat şi sindicate.

„Pentru modificarea Codului muncii trebuie să existe un dialog social în România. După cum ştiţi, acest dialog social a fost blocat în totalitate şi prin măsuri administrative şi prin acea celebră lege a dialogului social care n-a făcut altceva decât să blocheze total dialogul social.

Prima măsură pe care dorim s-o luăm este să deblocăm CES ca să putem să lucrăm la legile dialogului social, să le modificăm în aşa fel încât să facem funcţional dialogul social. Codul muncii nu se poate modifica pentru că vrea Guvernul, ci el trebuie modificat în funcţie de discuţiile care vor avea loc între patronate şi sindicate. Guvernul trebuie să fie un arbitru în acest caz şi eventual să intervină atunci când nu există soluţie prin înţelegere. Modificarea Codului muncii se va face probabil în toamnă sau la începutul anului viitor, în funcţie de tratativele care se vor duce între sindicate şi patronate’, a spus Mariana Câmpeanu.

Ministrul muncii a adăugat că o componentă a modificărilor va viza şi introducerea unor măsuri de protejare a angajaţilor.

‘O latură o reprezintă introducerea unor măsuri care să protejeze şi angajaţii, pentru că acestea au fost excluse în totalitate din Codul muncii. Mai sunt şi alte lucruri în amănunt de modificat, care să-l facă mai funcţional şi să asigure o flexibilizare a pieţei muncii, dar să nu uităm şi de securitate’, a mai spus Mariana Câmpeanu.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata