Denisa Patraşcu (MMFPS): Ministerul Muncii va plăti beneficii de asistenţă socială de 8,4 miliarde lei, în 2012

Ministerul Muncii va plăti beneficii de asistenţă socială care, anul acesta, vor totaliza 8,4 miliarde lei, sub nivelul înregisrtat în 2011, a declarat joi, într-un interviu acordat AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Denisa Pătraşcu.

„Pentru beneficiile de asistenţă socială – alocaţii, indemnizaţii, ajutoare – (…), ministerul a plătit 9,1 miliarde lei în 2010, 8,5 miliarde lei în 2011, iar pentru 2012 încă nu este încheiat exerciţiul bugetar. Estimăm că vom cheltui 8,4 miliarde lei, dar trebuie să ţinem cont şi de potenţialele influenţe ale unor obligaţii internaţionale asumate”, a afirmat secretarul de stat.

Denisa Pătraşcu a precizat că, suplimentar acestor sume de la Ministerul Muncii, „prin legea bugetară anuală, din bugetul de stat se alocă sume în bugetele locale pentru asigurarea serviciilor sociale pentru copii şi persoane cu handicap”.

În timp ce bugetul MMFPS alocat asistenţei sociale scade de la an la an, respectiv, cu 1,2% faţă de 2011 şi cu 8% faţă de 2010, iar riscul de sărăcie se accentuează, vulnerabilitatea sistemului la fraudă, corupţie sau eroare are un trend crescător: de la 1,4% în 2005 la 2,86% în 2011, potrivit unui audit intern.

„Deci asupra a circa 3% din prestaţiile sociale, implicit a plăţilor aferente, planează suspiciuni, fiind considerate a intra în categoria erorilor sau chiar a fraudelor. Dacă în doar câţiva ani constatăm o creştere cu 50% a capacităţii de fraudare a sistemului, înseamnă că există multe vulnerabilităţi pe tot parcursul procesului de prestaţii sociale şi atunci trebuie să găsim soluţii, ca de exemplu serviciile sociale (după modelul ţărilor scandinave – n.r), ca să scădem această rată, această incidenţă a fraudei”, a spus Denisa Pătraşcu.

Întrebată dacă auditul a indicat şi cauze, nu doar efecte, secretarul de stat în MMFPS a apreciat că „sărăcia reală” alimentează o situaţie inacceptabilă pentru stat.

„Ceea ce se întâmplă acum în România este o formă prin care anumite sisteme financiare se reechilibrează, nu neapărat în mod legal, iar aceasta înseamnă că oamenii au o mare problemă la nivelul sărăciei reale. Şi dacă vorbim despre un număr atât de mare de români – sunt 8,4 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, la nivelul anului 2010, conform datelor Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii – înseamnă că sistemul îşi caută resurse pentru echilibrare, chiar dacă statul nu este de acord cu modalitatea respectivă.

Nu spun că aceasta este soluţia, dar avem informaţii că, din varii motive, un primar sau un asistent social din cadrul unei primării pot să fie mai indulgenţi în anumite anchete sociale. (…) Este greu să vezi că unul din cinci copii din ţara asta trăieşte în case fără apă curentă şi căldură. Şi atunci, sigur, pot să apară abateri de la cadrul strâmt al anchetei sociale”, a afirmat Denisa Pătraşcu.

În prezent, se fac 7,3 milioane de plăţi – de la alocaţiile pentru copii şi cele pentru susţinerea familiei, până la ajutoarele pentru încălzire şi indemnizaţiile pentru creşterea copilului şi cele destinate persoanelor cu handicap – pentru 4,5 milioane de beneficiari ale diverselor forme de asistenţă socială.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.