Ponta despre scenariul suspendării preşedintelui: Nu mi-l doresc, dar nici nu-l exclud

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seară, 31 mai, că se aşteaptă ca după o decizie a Parlamentului şi un dialog cu preşedintele Traian Băsescu, România să aibă o „reprezentare corectă şi eficientă” la nivel european, precizând că nu-şi doreşte scenariul suspendării şefului statului dacă se acceptă ideea participării şefului Executivului la Consiliului European, dar că nici nu-l exclude.

„Eu nu-mi doresc acest scenariu, dar nici nu-l exclud”, a spus Ponta, întrebat la Realitatea TV despre posibilitatea de a se cere suspendarea preşedintelui dacă nu acceptă eventualul mandat pe care Parlamentul îl va da prim-ministrului pentru a reprezenta România la Bruxelles pe 28 iunie.

„România are un singur loc (la Consiliul European – n.r.), toate ţările au un singur loc. E decizia din 2012, nimeni nu mai merge în echipă de doi. Acolo la masă sunt 24 de prim-miniştri şi trei preşedinţi, preşedintele Franţei, preşedintele Ciprului şi România, până acum. Deocamdată. Până să merg eu la Bruxelles, vine Bruxelles-ul la Bucureşti, preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, plus 11 prim-miniştri”, a mai spus Ponta.

El a subliniat că pe 12 iunie, după alegerile locale, se va adresa Parlamentului pe acest subiect, urmând să prezinte o informare cu privire la agenda Consiliului European. „Eu pe 12 iunie, după alegeri, voi merge în Parlamentul României şi voi prezenta Parlamentului României o informare despre subiectele aflate pe agenda summitului din 28 iunie.

(…) Voi spune şi voi reda Parlamentului ceea ce nu am mai avut în ultimul timp, şi anume dreptul de a fi informat şi de a da un mandat celui care reprezintă la Bruxelles România. Poate să reprezinte la Bruxelles şi preşedintele României şi premierul, important este, însă, ceea ce este pe agendă. Eu nu am contestat niciodată şi nu voi contesta niciodată dreptul preşedintelui”, a explicat şeful Executivului.

Întrebat dacă a discutat cu preşedintele Băsescu pe acest subiect, Ponta a spus că a existat o primă discuţie, dar vor mai fi altele. „Nu, nu este. Poate că va avea o reacţie pozitivă, până la urmă”, a mai spus Ponta, referitor la întrebarea dacă şeful statului este în asentimentul său.

El a subliniat că nu doreşte să exporte conflictul dintre preşedinte şi premier. „Nu am fost la Bruxelles nici acum, pe 23, deşi eu particip întotdeauna la reuniunea liderilor social-democraţi şi socialişti. Nu am fost tocmai ca să nu se interpreteze: ‘Domn’e, se duce acolo’. Mă aştept, însă, ca după decizia Parlamentului şi printr-un dialog între preşedinte şi primul-ministru, să avem o reprezentare corectă şi eficientă a României la nivel european. (…) Nu cred că România trebuie pusă în situaţia penibilă în care mă duc eu cu preşedintele acolo”, a completat Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.