Referendum în Irlanda: Circa 60% dintre cetăţeni, în favoarea pactului fiscal european

Conform datelor provizorii, 60% dintre irlandezii care au participat la vot s-au pronunţat în favoarea noului pact bugetar european, în cadrul unui referendum organizat joi în Irlanda pe acest subiect.

Imediat, după închiderea urnelor la ora locală 22:00 (24:00, ora României), Comisia electorală de la Dublin raportase o rată de participare de 50%, precizează postul de radio public PTE.

Noul pact fiscal a fost semnat la 2 martie, la Bruxelles, de şefii de stat şi de guvern din 25 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, iar Irlanda este singura ţară din UE care supune la referendum acest tratat.

Unii dintre analiştii irlandezi au remarcat prezenţa activă la vot la actualul referendum faţă de cazul precedent, când o participare scăzută la vot a dus la victoria adversarilor integrării europene. Cetăţenii acestei ţări au respins deja tratatele de la Nisa şi Lisabona. Cu toate acestea, după lungi negocieri cu Bruxelles-ului, ei au putut beneficia, în două rânduri, de a doua şansă, de care au şi profitat.

De data aceasta însă, atrag atenţia experţii, referendumul irlandez are o mică influenţă asupra mersului lucrurilor pe ansamblul UE. Pactul bugetar va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013 după ce va fi ratificat de forurile legislative ale 12 din cele 25 de ţări membre ale UE. O importanţă mai mare referendumul îl are pentru irlandezii înşişi, întrucât în cazul unui deznodământ negativ al acestuia şi încheierea actualului program de asistenţă financiară, Irlanda ar pierde dreptul de a recurge la facilităţile Mecanismului european de stabilitate (MES).

Trei state – Grecia, Portugalia şi Slovenia – au aprobat deja pactul fiscal în întregime, în timp ce Germania, Polonia, Letonia, România, Austria şi Danemarca au început acest proces. Rezultatele finale ale referendumului din Irlanda vor fi date publicităţi vineri seara.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.