15 tehnologii actuale pe care copilul născut astăzi nu le va folosi niciodată

Un viitor tată declara că, de când a aflat că soţia lui este însărcinată, s-a gândit la dezvoltarea fătului în termeni de tehnologie. La şase săptămâni doctorii i-au spus că fătul este de mărimea unei lentile, iar el l-a comparat cu un cip cu identificare prin frecvenţă radio. Ajungând la 600 de grame, tatăl şi-a anunţat prietenii că băiatul cântărea cât un iPad. La naştere se apropia de un HP Envy 15, chiar dacă, din nefericire, strigătele lui nu se bucurau de tehnologia beats audio.

 

Pe măsură ce nou-născutul creştea, atingând mărimea unei unităţi de calculator, a unui televizor cu ecran mare sau chiar a unui server, tăticul respectiv nu se putea opri din a se gândi la toate gadget-urile vitale pentru el, dar pe care copilul său nici nu şi le va mai aminti.

Nu este vorba despre demult îngropatele aparate de înregistrare VHS sau de camera de 35 mm. Mai degrabă de toate dispozitivele şi conceptele intens utilizate astăzi, care voi ieşi

 

1. Internetul de acasă

În prezent, tinerii de 20-25 de ani nu mai ştiu cum era lumea înainte de internetul broadband. La un moment dat, părinţii lor au folosit dial-up, dar ei nu au amintiri atât de îndepărtate. Internetul wireless nu va mai domina piaţa până când nou-născuţi vor ajunge la 8-10 ani, iar aceştia nu vor şti de o lume în care consumatorii plăteau pentru conexiuni la internet prin cablu.

Chiar şi azi, tehnologia 4G LTE oferă viteze comparabile de descărcare şi viteze mai bune de încărcare decât internetul broadband, dar costurile folosirii internetului pe mobil permanent sunt foarte ridicate.

Pe viitor, furnizorii de internet broadband  vor realiza, la un moment dat, că oferirea unei antene de casă este mult mai accesibilă decât să conecteze şi să asigure mentenanţa pentru reţeaua de cablu prin fibră optică de pe fiecare stradă. La acel moment, paradigma se va schimba şi va fi mai ieftin să achiziţionezi internet wireless decât prin cablu.

 

2. Camerele foto

Camerele foto de pe smartphone-uri au îndepărtat deja tradiţionalele aparate de fotografiat sau camere de filmat.

Spre deosebire de aparatele foto, pe care majoritatea dintre noi le iau doar când cred că vor avea ocazia să facă poze, smartphone-urile sunt întotdeauna cu noi. Oferă tot felul de aplicaţii şi filtre pentru a ajusta pozele instantaneu şi ne permit să le încărcăm online foarte rapid.

Aparatele foto digitale vor rămâne cu noi, dar în câţiva ani, consumatorul obişnuit nu le va mai cumpăra.

 

3. Telefoane fixe

Încă din 2010, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite anunţa că 26% din casele americanilor au numai telefoane wireless.

Până în 2017, numai o mână de oameni în vârstă vor continua să aibă telefoane fixe, în vreme ce restul vor utiliza exclusiv telefoane mobile. Când nou-născuţii zilelor de azi vor împlini 10 ani, cea mai mare parte a afacerilor se va alătura acestui trend.

 

4. Pornirea computerului

Să aştepţi pornirea computerului este una dintre cele mai mari frustrări din era PC-urilor, dar nou-născuţii nu vor cunoaşte niciodată această durere.

Datorită evoluţiei susţinute, viitorii utilizatori nu-şi vor mai închide aproape niciodată calculatoarele, activându-le în schimb în mai puţin de o secundă. Noile sisteme de operare vor fi capabile să instaleze update-uri şi soft-uri fără a reporni calculatorul. Oricum, dacă pentru un oarecare motiv va trebui să îl restarteze va dura doar câteva secunde, datorită unor sisteme performante precum Windows 8.

 

5. Sistemul de operare Windows

Când copiii noştri vor avea propriile lor computere, “ferestrele” vor dispărea din Windows. Sistemul de operare al Microsoft va mai exista, la fel ca şi Mac OS X. În viitorul apropiat, vom spune la revedere metaforei ferestrei, pentru că fiecare aplicaţie pe care o vom folosi va fi prezentă într-o iconiţă ce poate fi mutată, având o bară şi un widget.

Microsoft şi-a anunţat deja intenţia de a renunţa la fereastră, creând Metro UI, ecranul predefinit pentru Windows 8. Cât va mai dura până când Mac OS sau chiar Ubuntu vor adopta noul trend?

 

6. Unităţile HD

Unităţile cu cipuri ne-au permis să renunţăm la vechiul obicei de a ne depozita datele pe dischete. Pentru că nu au părţi care se deplasează, SSD-urile sunt infinit mai rapide decât hard drive-urile şi mult mai rezistente.

În zilele noastre, costul dipozitivelor de memorare este semnificativ mai ridicat decât pentru media magnetică, dar se aşteaptă ca această diferenţă să se inverseze de-a lungul anilor, în vreme ce utilizatorii aşteaptă la rândul lor sporirea vitezei de lucru chiar şi de la computere.

Până când copiii noştri îşi vor lua primul laptop, nu vei mai putea cumpăra unul fără SSD. Hard drive-urile şi capacitatea lor ieftină de a depozita vor rămâne folositoare doar pentru servere, unde spaţiul este mai important decât viteza.

 

7. Cinematografele

Învăţaţii au prezis moartea cinematografelor încă de când primele televizoare au apărut pe piaţă, dar de data aceasta se va întâmpla cu adevărat pentru o serie de motive. În primul rând pentru că televizoarele HD sau chiar cu imagine 3D au devenit mai accesibile, aşa că cinematograful de acasă este aproape la fel de bun ca cel tradiţional.

În al doilea rând, studiourile şi televiziunile prin cablu partenere au început să difuzeze unele filme la cerere în aceeaşi zi cu premiera de la cinematograf, un trend ce are mari şanse să continue. Şi nu în ultimul rând costul unui bilet la film atinge câteodată cifre astronomice, asta dacă nu ne rezumăm la a vâna promoţiile oferite în cinematografe.

Citeste continuarea…

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.