Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar şi mass-media, aprobat de CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat ”Ghidul privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media” în forma rezultată în urma tuturor consultărilor şi dezbaterilor organizate în acest sens.

De asemenea, CSM a aprobat joi, 31 mai 2012, şi Manualul pentru purtătorii de cuvânt şi structurile de informare publică şi relaţii cu mass-media.

„În urma analizării proiectelor în şedinţa plenului din 22 mai, a fost dispusă o nouă consultare, în cadrul conferinţei din data de 23 mai, precum şi supunerea proiectului de ghid unei dezbateri publice în perioada 24-30 mai. Documentele aprobate în şedinţa de joi sunt rezultanta tuturor consultărilor şi dezbaterilor la care au contribuit judecători şi procurori de la instanţe şi parchete, membri ai CSM, jurnalişti din presa scrisă şi audio-vizuală, reprezentanţi ai societăţii civile”, se arată într-un comunicat al CSM.

Cele două documente au fost elaborate în cadrul unui proiect finanţat de Ambasada Olandei la Bucureşti, având ca temă ”Întărirea comunicării şi cooperării între sistemul judiciar din România şi mass-media”.

CSM precizează că fişa de proiect, activităţile şi calendarul de implementare au fost discutate în şedinţa plenului Consiliului din data de 15 noiembrie 2011.

Pentru documentarea textelor supuse analizei plenului, echipa de proiect a avut în vedere: legislaţia internă şi internaţională; recomandări, rezoluţii ale organismelor Uniunii Europene şi practica CEDO în materie; documentele de reglementare a relaţiilor sistemelor judiciare cu presa din Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda, Spania şi Ungaria; propunerile rezultate din consultările instanţelor şi parchetelor pe parcursul anilor 2011-2012; propunerile rezultate din dezbaterea proiectului cu reprezentanţi ai sistemului judiciar şi ai mass-media din 5 aprilie 2012; tratate, cursuri, studii referitoare la ştiinţele comunicării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.