EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

La bacalaureatul special pot participa şi elevi implicaţi în concursurile internaţionale şi loturile de pregătire

0

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului precizează că la sesiunea specială de bacalaureat se pot prezenta nu doar participanţii la olimpiade sportive şi pe discipline, ci şi participanţii la concursurile internaţionale sau elevii care se află în loturi de pregătire pentru competiţiile internaţionale în perioada rezervată sesiunii normale a examenului de bacalaureat (11 iunie – 6 iulie).

Astfel, printre cei care şi-au manifestat intenţia de a participa la sesiunea specială s-au aflat mai mult de 108 competitori, cât susţine preşedintele Comitetul Olimpic şi Sportiv Român că s-ar afla în lotul olimpic, respectiv 928, dintre care s-au înscris 880 şi s-au prezentat 877, toţi absolvenţi ai promoţiei 2012, arată MECTS într-un comunicat remis presei vineri, 01 iunie 2012.

MECTS subliniază că 47 dintre candidaţii la sesiunea specială a bacalaureatului sunt competitori la concursuri pe discipline de învăţământ, restul fiind la cele sportive.

„Conform procedurilor în vigoare, listele cu participanţii la competiţiile sportive care optează să susţină bacalaureatul în sesiunea specială sunt avizate şi asumate integral de către federaţiile sportive naţionale. Drept urmare, întreaga responsabilitate pentru corectitudinea datelor aparţine federaţiilor sportive. Ministerul Educaţiei a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret printr-o adresă trimisă în ianuarie 2012 ca toate federaţiile să transmită instituţiei listele cu potenţialii participanţi la sesiunea specială. Documentul a fost postat pe site-ul ministerului în luna aprilie 2012 şi este disponibil la adresa http://www.edu.ro/index.php/liste_nom_cent_cat/c133/„, precizează MECTS.

Reprezentanţii ministerului Educaţiei mai menţionează că subiectele pentru sesiunea specială de bacalaureat sunt de dificultate medie şi au fost întocmite începând cu luna octombrie 2011, fiind finalizate şi autorizate în luna aprilie 2012 de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport (ANST) şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) să demareze o investigaţie „serioasă” privind modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă pentru sesiunea specială de bacalaureat din acest an, fiind ”neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi”.

Conducerea COSR a atras atenţia asupra disproporţiei evidente dintre numărul de sportivi cu vârsta de bacalaureat (108) din Centrele Naţionale Olimpice pentru Pregătirea Juniorilor şi numărul de candidaţi la această sesiune specială (900), se arată într-un comunicat.

COSR a solicitat oficial lista cu elevii-sportivi care au dat examenul de bacalaureat în sesiunea specială din acest an, criteriile care i-au recomandat pe fiecare în parte şi persoanele implicate în selecţie.

Totodată, COSR a mai atras atenţia asupra faptului că nu a fost niciodată informat despre perioada în care au loc astfel de sesiuni şi nici consultat la stabilirea criteriilor de selecţie.

Promovabilitatea la sesiunea specială a examenului de bacalaureat, sesiune organizată pentru absolvenţi de liceu olimpici şi participanţi la concursurile internaţionale, este de 34,20%, a declarat joi secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar, Stelian Fedorca. Potrivit acestuia, din cei 880 de candidaţi înscrişi au fost prezenţi 877 şi au fost admişi 300.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.