EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Ministru al Copiilor, pentru o zi

0

Ministerul Copiilor, care a funcţionat timp de câteva ore în clădirea Ministerului Muncii, a avut vineri, 01 iunie 2012, pe Ordinea de zi şase proiecte legislative referitoare la petrecerea timpului liber, asigurarea unui mediu mai curat, alimentaţia sănătoasă, instituirea Zilei Naţionale a Bunicului şi Nepotului, drepturile şi obligaţiile copiilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Guvernului Copiilor.

Circa 70 de copiii care au avut şansa de a deţine temporar noul portofoliu, îndemnaţi de gazda lor, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, au făcut propuneri în concordanţă cu Ordinea de zi, ca de pildă: bunicii să meargă cu nepoţii la teatru, mai multe locuri de joacă în aer liber, în meniu să se introducă şi chiftele de casă, mai multe întreceri şi concursuri pentru copii, mai mult timp liber pentru că programa şcolară este prea încărcată, în fiecare şcoală să se dea fructe, să existe un parc numai pentru copii, mai puţine teme şi mai mult timp liber, bilete cu preţ redus la teatru, operă şi Ateneu.

Într-o dezbatere ad-hoc, după încheierea mandatului lor de ministru al copiilor, elevii Şcolii nr. 141 „I. C. Brătianu” din Bucureşti au venit şi cu alte propuneri, în afara Ordinii de zi, printre care respectarea dreptului copilului de a avea o opinie şi a fi ascultat, precum şi acordarea dreptului de a-şi alege singur religia.

„Orice copil are o părere şi, la un moment dat, şi el trebuie ascultat de toată lumea. Să nu-i fie respinsă părerea că, poate, şi el o să ajungă cineva, iar pe cei care nu-l ascultă o să-i lase în umbră. Mă gândesc la acele păreri care pot să ajute lumea. Dacă e bună să o aplice, dacă nu e bună să-i zică frumos, dar să o asculte”, a spus Andrei Pintilie, elev în clasa a V-a B, Şcoala nr. 141 „I. C. Brătianu” din Bucureşti.

De la aceeaşi şcoală, dar aflată în clasa a VII-a, Maria Alexandra Joiţa este de părere că, atunci când are 14 ani, copilul ar trebui să aibă posibilitatea să-şi aleagă singur religia.

„Eu am zis că orice copil are dreptul la o religie, oricare ar fi aceasta – catolică, ortodoxă, musulmană – deoarece există Dumnezeu la care ne închinăm. Fiecare religie are Dumnezeul său, i se zice în mai multe feluri, dar tot la acelaşi Dumnezeu ne referim. Copilul are o religie stabilită de părinţi până la vârsta de 14 ani, iar de la 14 ani, dacă doreşte, poate să şi-o schimbe şi trebuie să fie sigur de alegerea sa (…) Este important să avem o religie deoarece Dumnezeu ne ocroteşte şi ştie ce religie avem, aşa că nu contează asta”, a spus Maria Alexandra Joiţa.

Aflaţi în clasa a XI-a la colegiul naţional bucureştean „Spiru Haret”, Bogdan Aroşculesei şi Nicolae Ovidiu Ţucă sunt de părere că structura învăţământului ar trebui să fie mai flexibilă şi să ţină cont şi de deciziile elevilor pentru ca aceştia să-şi poată alege materiile de studiu, în funcţie de ceea ce vor să facă în viaţă.

„Sunt materii considerate mai secundare, de exemplu Logica sau Psihologia, care se fac doar în a IX-a şi, respectiv, în a X-a, dar pe care unii ar dori, poate, să le studieze în continuare şi să le aprofundeze.  Sistemul actual nu oferă această posibilitate şi duce la o posibilă irosire a unui talent”, a afirmat Bogdan Aroşculesei, iar colegul său, Nicolae Ovidiu Ţucă, îl completează spunând este vorba despre un sprijin pentru „identificarea adevăratei vocaţii”.

Nicolae Ovidiu Ţucă a mai spus că sistemul de învăţământ care permite elevilor să-şi selecteze materiile de studiu este aplicat în SUA şi ar trebui preluat.

„Există anumiţi elevi care ştiu ce vor să facă în viaţă, încă de la vârsta de 14 ani. Ei ştiu ce talente au şi fac bine ceea ce fac. Pentru că sunt materii de care aceştia ar profita mai puţin în cariera pe care şi-o aleg, ar trebui să existe o mai mare diversitate, ca în America. Acolo merge şi dacă sistemul ar fi implementat în România i-ar ajuta pe mulţi elevi să ajungă acolo unde vor. Ar mai trebui să existe şi un consilier care să-i ajute pe elevi să-şi aleagă materiile în funcţie de vocaţia acestora”, a spus Nicolae Ovidiu Ţucă.

Referindu-se la această propunere, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a afirmat că o va transmite Ministerului Educaţiei.

Vineri, la Ministerul Muncii a fost organizată Ziua Porţilor Deschise când copiii angajaţilor MMFPS, cei din sistemul de protecţie a copilului, precum şi elevi de la Şcoala nr. 141 din Bucureşti s-au întâlnit cu ministrul Muncii şi cu secretarii de stat din MMFPS.

Pentru o zi, micii vizitatori au devenit, pe rând, „ministru al copiilor” şi au făcut propuneri legislative menite să le înfrumuseţeze şi să le îmbunătăţească viaţa.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.