AER: 90.000 de vizitatori la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2012

Un număr 90.000 de vizitatori, cu peste 12% mai mulţi faţă de ediţia precedentă, au adus anul acesta la cea de-a VII-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest vânzări cu 15% mai mari, informează, într-un comunicat de presă, Asociaţia Editorilor din România (AER), organizatorul evenimentului.

Organizată în perioada 30 mai-3 iunie la Complexul expoziţional Romexpo, manifestarea a reunit peste 150 de expozanţi, într-un spaţiu expoziţional având o suprafaţă totală de 10.000 de mp, fiecare cumpărător plătind în medie 10 euro pentru titlurile preferate şi răsplătind astfel eforturile editorilor de a satisface exigenţele tot mai mari ale publicului Bookfest.

„Deşi numărul expozanţilor a fost marcat de dificultăţile economice, ne-am bucurat să constatăm că Bookfest a atras un public mult mai receptiv la titlurile noi şi informat asupra ofertelor de carte de calitate”, a declarat Grigore Arsene, preşedintele AER.

Invitatul de onoare al ediţiei din acest an a fost Franţa, prezenţa franceză fiind marcată de personalităţi de primă mărime din lumea literară precum: celebrul scriitor Michel Houellebecq, autorul „Particulelor elementare”, pentru care România este cea de a treia ţară unde a acceptat să vină, după Germania şi Israel, producătorul de televiziune Bernard Pivot, academicianul Dominique Fernandez, autorii Sylvie Germain, Nedim Gursel, Yasmina Khadra, Yann Apperry şi Nina Yargekov, dar şi editorii Catherine Farin, Marielle Kalamboussis, Jean-Paul Hirsch, Jean Mattern şi Teresa Cremisi, precizează AER.

Arsene s-a declarat onorat ca AER să aibă alături un invitat de calibrul Franţei şi să poată prezenta în spaţiul Bookfest dimensiunile impresionante ale culturii francofone şi puternicele conexiuni culturale româno-franceze.

La rândul lor, reprezentanţii Institutului Francez din România au transmis mulţumirile Ambasadei Franţei pentru invitaţia de onoare adresată cu ocazia Bookfest, subliniind că „venirea lui Laurence Auer, secretar general al Institutului Francez din Paris şi a editorilor francezi a permis întâlnirea a numeroşi profesionişti importanţi şi s-a constituit într-o ocazie de a pregăti, cu Institutul Cultural Român, invitaţia României la Salonul de Carte de la Paris, din martie 2013”.

Potrivit AER, principalele elemente de atracţie pentru publicul Bookfest au fost noutăţile anunţate de editurile expozante, numărul mare de personalităţi prezente la lansarea noilor apariţii şi agenda evenimentelor pregătite pentru cele cinci zile.

„Ne-am bucurat să vedem că oamenii au fost foarte încântaţi de oferta noastră de carte, propunerea Editurii Humanitas incluzând 100 de titluri noi”, a declarat Lidia Bodea, director general Editura Humanitas.

Ea a precizat că Humanitas a avut la Bookfest 20 de lansări în total şi 40 de personalităţi invitate la standul editurii, iar încasările au depăşit clar nivelul anului 2011, cel mai cerut volum fiind ‘Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 şi unele amănunte aproape de necrezut din preajma dramaticei noastre capitulări’, semnat de Neagu Djuvara, titlu care a depăşit pragul de 1.000 de exemplare vândute”.

Pe de altă parte, Mario Demezzo, CEO Grup Editorial ALL, a afirmat că estimările ALL „indică vânzări cu 20% mai mari decât anul trecut şi peste 12.000 de cărţi vândute, cea mai vândută carte fiind volumul ‘Rătăciriri’ al lui Horaţiu Mălăele”.

Potrivit lui Demezzo, „în topul vânzărilor s-a aflat beletristica, urmată de cărţile pentru dezvoltare personală, ca şi la ediţiile anterioare, sâmbătă şi duminică cumpărându-se cele multe cărţi, astfel că în cele două zile ALL a înregistrat 60% din încasările totale ale celor cinci zile de Bookfest”.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este o manifestare de tradiţie organizată în fiecare an de AER, sub egida Federaţiei Editorilor din România (FER), cea mai importantă confederaţie patronală din mediul editorial românesc.

AER a fost înfiinţată în 1991 cu misiunea de a reprezenta interesele editorilor şi de a promova valorile culturii universale şi îşi propune să uşureze accesul cititorilor la carte din punct de vedere material şi informaţional, contribuind astfel la o liberă circulaţie a ideilor, precum şi la integrarea culturii şi limbii române în circuitul mondial de valori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.