Bobby Păunescu: La TIFF 2012 va fi acordată prima bursă ”Alex Leo Şerban”

Producătorul Bobby Păunescu a vorbit sâmbătă seară, 2 iunie, într-un interviu pentru AGERPRES, despre prima bursă ‘Alex Leo Şerban’ care va fi acordată, la 8 iunie, în cadrul festivalului Festivalului Internaţional de Film Transilvania, unui tânăr cineast şi care constă în oferirea unui sejur de perfecţionare profesională la New York, despre interesul producătorilor chinezi pentru filmele româneşti şi despre planurile sale de a face un film despre evenimentele din 13-15 iunie 1990 din Piaţa Universităţii.

Agerpres: La TIFF 2012 prezinţi filmul ‘Diaz’ de Daniele Vicari, pe care l-ai coprodus.

Bobby Păunescu: La TIFF prezentăm în premieră în România filmul Diaz, coproducţie cu (casa de producţie cinematografică) Fandango a italianului Domenico Procacci, care a produs Reality, al lui Matteo Garrone, câştigător al Marelui Premiu al Juriului la ultima ediţie a Festivalului de la Cannes. Nu suntem la prima colaborare, ne-am cunoscut în Italia când am realizat Francesca, primul meu film. Între timp am devenit prieteni.

Mi-a spus că vrea să facă un film despre evenimentele de la Genova din 2001. Diaz este numele şcolii unde dormeau manifestanţii veniţi la Genova pentru summitul G8 din iulie 2001, când demonstraţia a degenerat, a fost ucis un manifestant italian, Carlo Giuliani, iar forţele de ordine din Italia au făcut o serie de greşeli.

Eu aş compara ce s-a întâmplat atunci la Genova cu ceea ce s-a întâmplat la noi la Bucureşti în 1990, pe 13-15 iunie în Piaţa Universităţii… Diaz costa mult şi nimeni nu voia să se implice, pentru că era un proiect delicat. Se vorbeşte despre forţele de ordine din Italia, când Berlusconi era premier.

Am vorbit cu Procacci la Berlin, la festival, în 2011, mi-a plăcut proiectul şi mi-a plăcut demersul; eu cred că pentru un producător este o datorie să contribuie la proiecte importante din punct de vedere social. Trebuie să îmbunătăţim societatea, producţia de filme nu înseamnă numai business. Şi mi-a plăcut decizia fermă a regizorului italian Daniele Vicari de a realiza Diaz, pentru că şi eu, în viitor, aş vrea să fac un film despre Piaţa Universităţii. Va sosi momentul potrivit…

Procacci a declarat că fără mine Diaz nu ar fi putut fi realizat. Nu e chiar aşa, ar fi putut să fie făcut şi fără mine, poate mai târziu, dar eu m-am gândit că ar fi mai bine să-l facem în anul în care se împlineau 10 ani de la evenimentele de la Genova, deci în 2011. Italienii au încercat să ne pună beţe în roate, dar nu au reuşit.

Diaz a fost selecţionat la Berlin în 2012, a luat cel de al doilea premiu al publicului, pe 2 iunie a avut premiera în SUA, la Seattle, şi pe 8 iunie va fi prezentat la New York. A fost cumpărat şi distribuit în multe ţări de Universal Pictures şi, zic eu, ironia soartei, pentru că UP este o mega corporaţie care a distribuit un film care vorbeşte şi despre lupta împotriva globalizării…

Diaz are o valoare artistică deosebită, e un film important, iar eu sunt fericit că am contribuit, mai ales că am primit mii de mailuri din Italia, în care lumea mă felicită şi îmi mulţumeşte că m-am implicat în acest proiect. Abia aştept să văd care va fi reacţia publicului în România.

În Italia a rulat în 200 de cinematografe şi a generat polemici. Este vorba despre o pagină neagră din istoria recentă a Italiei. Amnesty International a numit acest eveniment de la Genova ‘cea mai gravă suspendare a drepturilor omului într-o ţară democratică după al Doilea Război Mondial’. Eu nu ştiu unde s-au încălcat mai mult drepturile omului, dacă la Genova în 2001, sau în România în 1990. Sau la Revoluţia din 1989…

Agerpres: Pregăteşti şi prima coproducţie cinematografică sino-română, un film pe care îl vei regiza.

Bobby Păunescu: Mandragora Movies este o societate dedicată filmelor de autor, iar de curând, cu parteneri din SUA şi din Marea Britanie, am creat Mandragora International pentru a intra pe piaţa internaţională. China a devenit a doua ţară din lume pe piaţa box office-ului, după SUA. În China se construiesc şapte săli de cinema pe zi, iar box office-ul creşte cu 40% pe an.

Contractul acesta l-am semnat în timpul Festivalului de Film de la Beijing, unde preşedinte al juriului era renumitul regizor James Cameron, al cărui ‘Titanic’ în 3D a încasat în China, într-o săptămână, 140 de milioane de dolari.

Noi am prezentat un proiect, The Girl Who Knew Too Much, un scenariu scris de mine, iar preşedintele de la China Film Corporation, mare amator de filme româneşti, şi-a manifestat dorinţa de a coproduce filmul meu. O onoare, erau 32 de proiecte prezentate la Beijing, iar ei au ales proiectul nostru. Şi vor lansa Francesca în China, o piaţă nouă, care ne interesează foarte mult.

Agerpres: Monica Bârlădeanu va interpreta rolul principal?

Bobby Păunescu: Vom filma în China, Franţa, Italia, Anglia, România, cu mulţi actori, şi mi-aş dori mult ca Monica să interpreteze rolul principal. Este important să deschidem o uşă în China şi pentru realizatorii de filme din România.

Împreună cu Tudor Giurgiu şi cu Mihai Chirilov am invitat (la TIFF) o delegaţie din China. Va veni şi preşedintele Asociaţiei Cineaştilor din China, care vorbeşte româneşte. S-a cam uitat povestea asta, dar e bine să ne aducem aminte că în China, în anii ’60 şi ’70, ei învăţau în facultate două limbi, engleza şi româna. Păcat că nu am ştiut să consolidăm această realitate până acum, dar vom încerca să recuperăm timpul pierdut. Chinezii vin la Cluj pe 6 iunie şi stau în România până pe 10 iunie. Am organizat întâlniri cu oameni de film şi sperăm să obţinem cât mai multe contracte de coproducţie.

Agerpres: La TIFF 2012 va fi acordată şi prima Bursă ‘Alex Leo Şerban’, la Columbia University din New York, o iniţiativă a ta, sprijinită de TIFF, de ICR New York şi de Film Society of Lincoln Center. În memoria unui mare critic de film, un bun prieten al TIFF.

Bobby Păunescu: Alex Leo Şerban este prezent aici la Cluj, nu fizic, dar se află printre noi. Este o onoare pentru mine să pot sprijini acest proiect, care va rămâne în timp. Mulţi cineaşti din România se vor putea bucura de această bursă. Pentru mine Leo era un prieten.

A văzut Francesca printre primii, la noi la birou, pe un televizor mic, şi m-a încurajat. Pentru mine a însemnat foarte mult. Şi i-am dedicat această bursă, un sprijin pentru cineaştii români. Pe 8 iunie, la Cluj, vom anunţa numele primului câştigător. Leo nu era cunoscut numai în România, ci în toată lumea. Şi sper ca Leo, acolo sus, să fie mulţumit de acest proiect.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.