Christine Lagarde: BCE ar putea reduce dobânda de referinţă sub nivelul de 1%

Banca Centrală Europeană are posibilitatea de a reduce rata dobânzii, a afirmat marţi directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei suedeze Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

‘Creşterea poate fi sprijinită prin politici monetare, cum ar fi operaţiunile LTRO derulate de Banca Centrală Europeană. Este de asemenea evident că există spaţiu de manevră pentru ca BCE să reducă din nou rata dobânzii’, a afirmat Christine Lagarde.

În lunile decembrie 2011 şi februarie 2012, Banca Centrală Europeană a oferit băncilor credite în valoare totală de 1.000 de miliarde de euro la o dobândă de doar un procent.

În 3 mai, Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%, iar preşedintele Mario Draghi a menţionat că la reuniunea consiliul guvernatorilor nu s-a discutat o propunere de reducere a dobânzii de referinţă. BCE nu a coborât niciodată dobânda de referinţă sub nivelul de 1%.

În interviul acordat publicaţiei suedeze, Lagarde a dezminţit că FMI negociază cu Spania acordarea unui ajutor financiar.

‘Categoric nu facem asta. Spania a depus multe eforturi, a arătat curaj politic şi a adoptat reforme şi măsuri de austeritate’, a afirmat oficialul FMI în Svenska Dagbladet.

Spania se confruntă cu problema datoriilor ridicate ale regiunilor şi ale băncilor. Mai mult, se estimează că Spania va fi singura ţară din zona euro care se va afla în recesiune anul viitor, în condiţiile în care aproximativ un sfert din populaţie nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă.

În ultimele săptămâni randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole au crescut iar Spania a luat locul Italiei, fiind principalul motiv de îngrijorare pentru investitori.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.