Conducerea Parlamentului îi cere preşedintelui Legislativului ungar să-şi amâne vizita în România

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului României, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au adresat, luni, 5 iunie, o scrisoare preşedintelui Adunării Naţionale a Ungariei, Kover Laszlo, solicitându-i să-şi amâne vizita pe care o avea planificată în România.

„Am luat notă de intenţia dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localităţi din România. Înţelegem şi apreciem dorinţa de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră. (…) Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic.

Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă. Prin urmare, dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”, se arată în scrisoarea menţionată.

Anastase şi Blaga apreciază dorinţa oficialului ungar de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră şi îi transmit că este bine-venit „acum, ca şi în ocaziile trecute”, dar îi amintesc acestuia că România se află într-o perioadă electorală.

„Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile atât ale societăţilor noastre, cât şi ale minorităţii maghiare”, afirmă cei doi oficiali români.

Aceştia îşi exprimă convingerea că o amânarea vizitei lui Kover Laszlo în România „ar permite evitarea unor eventuale neînţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate” în relaţiile dintre cele două state.

Semnatarii scrisorii amintesc că atât România, cât şi Ungaria trăiesc un moment important în redefinirea construcţiei europene, iar în perioade precum cea pe care o traversează acum cele două state au ocazia de a demonstra că înţeleg obligaţiile ce decurg din valorile comune pe care le împărtăşesc statele Uniunii Europene.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, are programat, marţi, un turneu electoral în judeţul Mureş, urmând să participe la închiderea campaniei electorale a organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Civic Maghiar (PCM).

„Mâine, 5 iunie, domnul preşedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, va fi prezent în judeţul nostru pentru a susţine candidaţii noştri din mai multe localităţi. Îşi va termina prezenţa la festivitatea de închidere a campaniei electorale a PCM Târgu Mures, pentru că pe judeţ o să avem şi în 7 iunie o festivitate.

Mâine va fi prezent în opt localităţi, printre care Târgu Mureş, Sovata, Miercurea Nirajului, Sighişoara, Acatari. Ne va susţine candidaţii şi ne va ajuta în campania electorală. În 7 (iunie – n.r.) va avea loc festivitatea de închidere a campaniei electorale a PCM pe judeţul Mureş. Domnul Kover îşi va termina vizita mâine seară”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Laszlo Gyorgy, liderul PCM Mureş.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.