Fenomen astronomic extrem de rar, vizibil miercuri şi din România

Un fenomen astronomic extrem de rar, tranzitul planetei Venus peste discul soarelui, va putea fi puţin vizibil, miercuri dimineaţă, 6 iunie, şi din România.

Pe 6 iunie 2012 Venus va tranzita discul Soarelui pentru ultima oară în acest secol. Dacă ratați acest fenomen veți avea de aşteptat până pe 11 decembrie 2117 când se produce altul, aşa că vă recomandăm să fiţi atenţi la ce urmează, scrie astro-urseanu.ro.

Fenomenul începe pe 6 iunie la ora 01:01 (ora României), are maximul la 04:30 şi se termină la 7:45. Planeta va tranzita partea nordică a discului Solar, fenomentul fiind împărţit în câteva faze:

– primul contact se produce atunci când marginea (limbul) planetei atinge marginea Soarelui;
– al doilea contact când Venus a intrat complet pe discul Soarelui;
– al treilea contact când Venus începe să iasă de pe disc;
– al patrulea când doar marginile celor două obiecte se mai ating.

Putem spune că tranzitul începe la primul contact şi se termină la al patrulea.

 

Cum se poate observa

Cei care doresc să observe fenomenul au de urmat următorii paşi: să găsească un loc de unde Soarele se vede bine atunci când răsare, adică undeva la câmpie sau pe litoral. Orizontul estic trebuie să fie liber pentru că Venus se va afla deja pe Soare la răsărit.

Soarele răsare în jurul orei 5:30 iar tranzitul se termină la 7:55 deci aveţi două ore pentru observaţii.  Soarele poate fi privit în siguranţă NUMAI prin filtre, cele mai potrivite fiind filtrele de sudură cât mai închise la culoare.

Cum un asemenea filtru costă până în 10 lei presupunem că toţi şi-l vor permite. Cei care au ochelari de eclipsă îi pot folosi cu succes.

NU priviţi Soarele prin cd-uri, dischete, ochelari de Soare, folie de aluminiu sau orice altceva pentru că este foarte dăunător ochilor.

Dacă doriţi să vă uitaţi printr-un instrument astronomic (binoclu, lunetă sau telescop) filtrul, neapărat folie mylar (se găseşte la magazinele de astronomie), se pune în faţa obiectivului şi nu la ocular (unde se va topi foarte rapid, împreună cu retina dvs.).

O metodă sigură pentru observarea fenomenului (şi a Soarelui în general) prin telescop/lunetă fără filtru şi fără pericol este să nu vă uitati prin ocular, ci să proiectaţi imaginea Soarelui pe o coală albă.

Venus se va vedea ca un punct negru ce va străbate în două ore discul Soarelui, acesta fiind fenomenul mult aşteptat. Vă urăm cer senin şi mult noroc la observarea sfârşitului unei poveşti care se întinde pe trei secole.

De la Observatorul Astronomic nu se va putea vedea acest fenomen pentru că Soarele se ridică de după clădiri la ora 20.

FOTO: Traiectoria planetei Venus peste discul Solar. Partea îngroşată şi roşie reprezintă porţiunea din tranzit vizibilă din ţara noastră (Soarele răsare în jurul orei 5:30)

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.