Festivităţile Jubileului de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a ridică întrebări cu privire la monarhie

Marea Britanie, care se bucură în prezent de patru zile de sărbătoare pentru a marca Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, nu este doar ţara admiratorilor monarhiei, ci şi a unor voci disidente, relatează duminică agenţia Xinhua.

Obiectivele grupului de presiune ”Republic”, care doreşte abolirea monarhiei şi instituirea republicii, ”sunt mai mult decât acelea de a avea un şef de stat diferit şi a aboli monarhia. Este vorba despre a avea o Constituţie democratică”, a declarat pentru Xinhua Graham Smith, CEO al grupului. Smith a recunoscut că sondajele de opinie arată un sprijin pentru monarhie de 80 % din populaţie, ceea ce înseamnă că ”Republic” se confruntă cu o sarcină fără speranţă.

Cu toate acestea, „atitudinile din întreaga ţară sunt de simpatie mai mare faţă de valorile din spatele cauzei noastre”, a subliniat Smith, care a adăugat că republicanismul este mai puternic acum decât a fost în generaţiile anterioare.

‘Cu 20 sau 30 de ani în urmă, problema era considerată un subiect tabu. Dacă o criticai pe Regină sau monarhia găseai foarte puţine voci de simpatie care să vină în sprijinul tău. În prezent este acceptat în general faptul că aceasta este o viziune rezonabilă. Chiar şi majoritatea celor care doresc menţinerea monarhiei sunt dispuşi să asculte argumentele, fără a se simţi jigniţi sau a se supăra”, a spus el.

Monarhia este însă considerată utilă de către susţinătorii ei. Penny Junor, autoarea mai multor bestselleruri despre familia regală şi în special despre Prinţul Charles şi Diana, ştie că are puţine îndoieli cu privire la monarhie. Junor a scris despre familia regală în ultimii 30 de ani, iar prima ei biografie a fost despre Prinţesa Diana. În opinia sa, instituţia monarhiei a fost importantă: „Trăim acum în zile de celebritate, iar oamenii au o sete reală de informaţii despre viaţa privată. Este regretabil, dar e un fapt de viaţă modernă. Este bine să se ştie cum e Regina sau Prinţul William, subiectul celei mai recente cărţi a mea. Dacă sunt autentici”.

Cărţile ei despre membrii familiei regale britanice au transformat-o într-o susţinătoare a monarhiei. „Am devenit un mare fan al familiei regale britanice, deoarece există o atât de mare integritate în familie, o etică a muncii, o determinare de a face ceea ce trebuie pentru a folosi poziţia lor în scopul binelui”.

„Este nevoie de afecţiune faţă de oamenii care acţionează în calitate de lideri ai tăi. Regina nu conduce într-un sens politic, dar ea conduce cu siguranţă într-un mod etic şi moral şi cred că este ceea ce monarhia înseamnă, una dintre sarcinile sale cel puţin”, a declarat Junor.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a dat startul sâmbătă celor patru zile de festivităţi fără precedent organizate pentru cei 60 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, suverana hotărând ca sărbătoarea să înceapă la hipodromul de la Epsom. Este cunoscută pasiunea reginei pentru cai, la fel de puternică şi la cei 86 de ani ai Majestăţii Sale, relatează AFP.

Pentru acest jubileu de diamant, britanicii beneficiază de patru zile libere, în timp ce, cu ocazia evenimentului similar celebrat de regina Victoria, în 1897, s-a acordat o singură zi liberă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.