Fotbal: EURO – goluri de legendă

De la voleul lui Marco van Basten (Olanda) în finala din 1988 contra URSS, la egalarea reuşită de Sylvain Wiltord contra Italiei, în ultima secundă a finalei 2000, pentru a oferi prelungiri Franţei, Euro are o frumoasă colecţie de legendă, în prim-plan fiind golul, momentul de graţie al oricărui meci.

– 1988 – Capodopera lui Van Basten

Acest gol al Euro rivalizează cu cel al lui Diego Maradona, cavalcada de driblinguri împotriva Angliei, din 1990, ambele concurând pentru titlul de ‘cel mai celebru din istorie’, care forţează şi gramatica prin acurateţa tehnică şi importanţa mizei. Olandezul a reuşit un voleu perfect, din unghi, de pe dreapta, trimiţând ‘cu şiretul plin’ într-o diagonală scurtă pentru a face 2-0 contra URSS, scorul final. ‘Nu a fost o centrare prea bună, dar Marco a transformat-o în gol graţie geniului său’, a povestit pasatorul, Arnold Muehren.

-1976 – Panenka intră în dicţionare

O lovitură de departajare de la 11 m, executată cu ceea ce în multe ţări se numeşte ‘scăriţă’, în altele ‘frunză moartă’, a făcut din autorul său la un asemenea nivel, adică un turneul final de campionat mondial, un substantiv comun. ‘Dacă l-aş fi putut breveta, aş fi făcut-o’, spune adesea Antonin Panenka, cehul care a marcat golul decisiv ce a oferit titlul, singurul de altfel, Cehoslovaciei, în finala contra Germaniei, RFG pe atunci, cu Franz Beckenbauer şi Gerd Mueller, între alţii, în distribuţie (scor 2-2, 5-3 după penalty-urile de departajare).

– 1996 – Momentul de inspiraţie al lui Gascoigne

Cel mai frumos gol al Euro din Anglia este semnat de un geniu inconstant, englezul Paul Gascoigne, care a aruncat în aer stadionul Wembley, marcând contra Scoţiei, în grupe (2-0), după ce a jonglat balonul peste apărarea adversă. O amintire cu totul specială pentru un jucător special, care a avut mult timp probleme de alcoolism, de care se pare că, de acum, s-a vindecat.

-1984 – Sângele rece al lui Platini

Franţa abia egalase, la 2-2, cu 5 minute înaintea încheierii prelungirilor în semifinala de la Marsilia contra Portugaliei. Apoi, în ultimul minut al meciului, Jean Tigana centrează în spate, practic de pe linia de fund, după o şarjă debordantă, iar Michel Platini, eroul turneului, cu 9 goluri marcate, are senzaţionala prezenţă de spirit să fenteze preluarea, se uită cum un fundaş şi portarul se aruncă în toate părţile, marcând golul de 3-2, care duce Franţa în finală.

– 2004 – Aripa de porumbel a lui Ibrahimovic

Suedezul Zlatan Ibrahimovic, adept al artelor marţiale, a reuşit un gol a la Bruce Lee, la un meci din grupe, contra Italiei. Cu 5 minute înaintea fluierului final, el a egalat (1-1), cu o incredibilă lovitură cu exteriorul, imitând, parcă, o aripă de porumbel în picaj, totul în faţa unui Gianluigi Buffon uimit! Italia, în cele din urmă, eliminată, a rămas sedusă de Ibra, astfel că acesta şi-a petrecut, cu un scurt intermezzo barcelonez, restul carierei în Cizmă, cu alte goluri kung-fu, cu Juventus, Inter sau AC Milan.

– 1960 – Ponedelnik, primul erou

Viktor Ponedelnik este o legendă în Rusia, unde este considerat drept cel mai bun atacant din istoria ţării. La prima finală a Euro, pe Parc des Princes, el a marcat, cu capul, golul câştigător cu 7 minute înainte de încheierea prelungirilor (min. 113), în finală, în pofida dominării Iugoslaviei. ‘Acesta a fost cel mai mare moment din viaţa mea’, povesteşte Ponedelnik, al cărui nume înseamă prima zi a săptămânii de lucru, luni, astfel că se poate spune că orice trecere în revistă trebuie să aibă acest început. Chiar dacă ordinea este dată, în acest grupaj, de esteţi…

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.