Micii întreprinzători îşi pot îmbunătăţi securitatea online, cu instrumente gratuite

Mulţi deţinători de afaceri mici cad sub ceea ce unii oameni numesc „pragul sărăciei”. Antreprenorii bootstrapping pot fi în mod special vulnerabili în faţa hackerilor, pentru că ei nu au resurse financiare sau umane pentru a cumpăra, instala şi a întreţine pretenţioasele produse pe care companiile mari le iau de-a gata.

Porniţi la vânătoare de prăzi uşoare, hackerii atacă afacerile slab protejate, tipic şi fără să facă discriminare, prin atacuri automate care pot fi oprite prin unelte de siguranţă de bază şi prin igiena computerului, scrie Entrepreneur.com.

Potrivit „Raportul de piratare a datelor din 2012” alcătuit de  Verizon Risk Team, în colaborare cu Poliţia Federală a Australiei şi Serviciile Secrete de Stat ale SUA, 7 din 10 atacuri au loc în organizaţii cu mai puţin de 100 de angajaţi.

Vestea bună este că poate fi surprinzător de uşor şi de ieftin să construieşti o apărare de calitate cu bani puţini.

Grady Summers, vicepreşedinte al Madiant Corp.,  o companie de securizare a informaţiei a alcătuit o listă de câteva soluţii uşor de folosit pe care orice companie, chiar şi cele fără un staff specializat, să le poată folosi pentru a crea un  sistem de protejare a reţelei de calculatoare şi date.

Însă nici un program de securitate nu este perfect, astfel că, aplicând aceste sfaturi gratuite, un antreprenor se poate apăra de cele mai obişnuite atacuri.

Într-o afacere de dimensiuni mici un specialist IT ce lucrează part-time ar putea crea acest sistem într-o singură zi. Poţi elimina vulnerabilitatea apelând la cele 3 „idei fixe” pe care le controlează de regulă producătorii de software.

1.    Protejează-ţi reţeaua

Cele mai mari ameninţări cu care se confruntă o companie provin de pe internet, spune Summers. El recomandă folosirea unui software filtru care să blocheze site-urile periculoase, şi pe cele înşelătoare, care îi păcălesc pe angajaţii neştiutori să cadă în capcană şi să-şi infecteze computerul cu viruşi.

Pentru a găsi punctele slabe ale reţelei dă un scan. Fă acelaşi lucru si cu website-ul firmei. Hackerii sparg de obicei bazele de date de clienţi, lovind în site-urile companiilor sau plantând un virus care să-i infecteze pe vizitatori.

 

2.    Protejează-ţi calculatoarele

Protejarea calculatoarele din reţea începe cu firewall-urile şi cu un antivirus. Firewall-urile de bază vin gratuit odată cu instalarea sistemului de operare Windows sau Mac, aşa că asigura-te că sunt pornite.

Un antivirus va necesita un download. Unul dintre cele mai populare antivirusuri este AVG. O altă opţiune este Microsoft Security Essentials, care nu costă nimic. Pentru a simplifica lucrurile foloseşte update-urile automate de la Microsoft, Apple sau Adobe sau alte produse pe care le mai foloseşti.

3.    Protejează-ţi datele

Un software de codare a întregului disc poate face toate datele dintr-o companie inaccesibile persoanelor neautorizate. TrueCrypt este disponibil fără plată pentru utilizatorii Windows, Mac şi Linux şi poate fi folosit pentru a securiza date de pe unităţile thumb sau de pe alte dispozitive de stocare.

Dacă deţineţi în mod deosebit informaţii delicate, Summers recomandă crearea unei zone special codate cu o parolă. Poţi realiza acest „volum” codat cu TrueCrypt  şi un program similar de la Apple.

De asemenea, asigură un back up pentru datele de pe calculatoare, în cazul în care acestea se pierd sau se deteriorează. Cu Mozy, poţi sava 2 giga de date gratis.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și
1 Comentariu
  1. serban spune

    surprinzător, dar pe lume există şi alte sisteme de operare în afară de windows şi OS 🙂 există câteva distribuţii de Linux care protejează mai bine utilizatorul decât toate cele enumerate mai sus

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.