EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Monica Bârlădeanu: TIFF a devenit o comunitate de cineaşti, o familie

Actriţa Monica Bârlădeanu a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre Festivalul Internaţional de Film Transilvania, de la Cluj, despre atmosfera de la Cannes, dar şi despre proiectele sale cinematografice.

Agerpres: În filmul „Despre oameni şi melci”, care a deschis cea de a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, la Cluj, pe 1 iunie, tu ai un rol savuros. S-a râs mult şi s-a aplaudat în Piaţa Unirii, în ciuda frigului şi a ploii. Ce ne poţi spune despre această experienţă cu regizorul Tudor Giurgiu şi cu ceilalţi actori?

Monica Bârlădeanu: A fost o experienţă minunată. Mi s-a părut interesantă şi atractivă perspectiva unei întoarceri în timp, în 1992, când aveam o altă vârstă, iar realitatea mea era alta. Mi-a plăcut ideea de a investiga naivitatea perioadei respective, a oamenilor, a provinciei, a capitalismului în faţa căruia noi eram nişte începători.

Şi mi-am dorit să lucrez cu Andi Vasluianu, un actor pe care îl respect mult, generos şi sensibil. Iar cu Dorel Vişan m-am distrat enorm, e adorabil. Am văzut cum îşi construieşte personajul, i-am urmărit cu interes metoda de lucru, pentru că avem pregătiri şi experienţe diferite, eu fiind mai nouă şi mai tânără în cinema.

Iar Tudor Giurgiu este un om diplomat şi delicat; dacă tu, ca actor, faci o gafă, el nu te face să te simţi stânjenit. E un regizor lipsit de orgoliu prostesc. Dacă vii cu nişte propuneri, cu nişte idei, Tudor se gândeşte bine şi, dacă îi plac, le foloseşte; am o mare admiraţie pentru oamenii care ştiu să facă asta. Cinema-ul e o muncă de echipă, în fond, şi contribuţia fiecăruia contează. Toţi suntem acolo ca să „servim” o poveste care trebuie să funcţioneze pe ecran; iar dacă totul iese bine, toţi au de câştigat, individual şi colectiv.

Am filmat la Târgovişte, o alegere grozavă. Izolaţi de Bucureşti, de problemele de acolo: pentru că atunci când filmezi în oraşul în care locuieşti, ai o serie de responsabilităţi domestice şi administrative care te distrag şi e mai greu să elaborezi un personaj. La Târgovişte ne-am simţit susţinuţi în fiecare zi de locuitori, s-a format o familie.

În filmul lui Giurgiu o interpretez pe Manuela, un personaj nou pentru mine, o femeie care zâmbeşte mult, chiar dacă trăieşte propria ei dramă, aceea a unei tinere femei într-o societate cu probleme de supravieţuire. Manuela e un rol interesant, diferit faţă de ultimele trei personaje pe care le-am jucat.

Agerpres: Eşti o prietenă bună a TIFF, ai venit la Cluj de mai multe ori. Care este secretul acestui Festival, unde toţi oaspeţii vor să revină? Şi care este secretul ospitalităţii acestui oraş care ne primeşte în fiecare an cu braţele deschise?

Monica Bârlădeanu: TIFF este o experienţă minunată! În primul rând aş sublinia selecţia grozavă a lui Mihai Chirilor, care reuşeşte să aducă filme pe care eu le vânez pe la festivaluri şi nu reuşesc să le văd; le recuperez la TIFF, care a devenit o comunitate de cineaşti, o familie. La Cluj, oamenii comunică între ei; am mai văzut asta numai la Sundance.

La Cannes nu poţi purta conversaţii reale, în afara celor de afaceri. La Cannes e o fugă continuă, eşti expus, totul este public şi „glamour” şi asta nu-mi place, eu vreau să comunic. La TIFF se poate! Nu ştiu care este secretul lor, cum reuşesc organizatorii să-i „adune” pe toţi împreună.

Am cunoscut aici oameni cu care am păstrat legătura. Pentru mine TIFF este absolut extraordinar! Iar publicul e antrenat, a fost expus de-a lungul anilor la filme de calitate; e un public care reacţionează, un public deschis, care te primeşte în suflet, e publicul ideal, este tot ceea ce îşi doreşte un actor care joacă într-un film.

Premiera de la Cluj a filmului lui Giurgiu a adunat peste 1500 de oameni şi a stabilit un standard pe care e greu să-l mai găseşti, pentru că la Bucureşti nu există multe spaţii pentru atâţia spectatori, poate doar Sala Palatului. Oamenii, la Cluj, sunt dispuşi să te primească şi să se amuze împreună cu tine.

Agerpres: Care este următorul tău proiect?

Monica Bârlădeanu: Mă pregătesc să plec la Sundance, în Statele Unite. Festivalul organizează un workshop pentru regizori. Voi fi acolo cu Ioana Uricaru, pentru un film împreună, se va numi „After the Wedding”, vom filma în septembrie. Săptămâna viitoare începem repetiţiile. Festivalul ne pune la dispoziţie toate mijloacele pentru a filma. Am emoţii, sunt curioasă, am sentimente mixte faţă de ce se va întâmpla acolo.

Apoi, pe 10 iulie, încep filmările la o producţie care se numeşte „Panarea”, în regia lui Adam Lough. Joc rolul unei suedeze, Josephine, voi fi blondă… Josephine e o femeie încrezătoare în sexualitatea ei, care seduce, face primul pas. Un rol diametral opus Marei, numele personajului din filmul Ioanei Uricaru. Cu Adam Lough fac repetiţii pe Skype! E bine, e ceva nou, îmi place să explorez situaţii noi.

Agerpres: Cum este Monica Bârlădeanu în realitate?

Monica Bârlădeanu: Sunt mai caldă decât se aşteaptă oamenii şi de multe ori au o surpriză când mă cunoasc mai bine. E şi vina mea, poate am încercat să mă protejez, sau poate e vorba despre prejudecăţi… Era un mecanism de apărare la mine, aveam şi eu nesiguranţele mele, întrebări la care nu aveam încă un răspuns. Am interacţionat puţin cu publicul… Nici acum nu am un răspuns la toate întrebările, desigur, dar s-au mai aşezat nişte lucruri. Efectul de surpriză vine deci şi din contrastul dintre ceea ce cred oamenii că văd pe ecran şi cum e Monica în realitate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata