EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

O grandioasă paradă navală pe Tamisa cu ocazia jubileului Reginei Elisabeta a II-a

0

O imensă flotilă de o mie de vapoare a ridicat ancora duminică, 3 iunie, pe Tamisa pentru a participa la o paradă nautică cum nu s-a mai organizat de trei secole, apogeul unui week-end de festivităţi pentru jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, relatează AFP.

Caiace, baleniere, pirogi, şlepuri sau gondole: tot ce s-a putut inventa în domeniul vapoarelor, cu vâsle, cu aburi, cu motor sau cu pânze, ambarcaţiunile au început să se îndrepte de dimineaţă spre vestul capitalei, ca să aştepte semnalul de plecare în jurul orei locale 14H30 (13H30 GMT).

Cu cele 20.000 de persoane aflate la bord, se spune că este una din cele mai mari flotile care s-au adunat vreodată pe Tamisa. De asemenea, 190 de nave asigură securitatea cortegiului.

Palatul Buckingham nu a ezitat pentru acest jubileu să reînvie vechea tradiţie regală a paradei navale pe Tamisa. Dar, aceasta o va depăşi, prin amploare, pe ultima, care a fost organizată în 1662 de Carol al II-lea, aşa cum afirmă organizatorii. Nota de plată este de altfel destul de mare: 10,5 milioane de lire (13 milioane de euro), acoperită prin sponsorizări private.

În pofida ploii şi a temperaturilor reci, unii oameni şi-au petrecut noaptea în corturi instalate de-a lungul fluviului, pentru a fi siguri că vor prinde loc în primele rânduri. Unii dintre ei au ocupat poziţii chiar de sâmbătă după-amiază.

Coregrafia acestui balet nautic a fost atent pregătită de luni de zile, dar nu a fost posibil să se facă nicio repetiţie generală, în pofida riscurilor legate de prezenţa a unui număr atât de mare de ambarcaţiuni pe fluviu.

Ca să se evite ciocnirile, procesiunea trebuie să coboare pe fluviu cu viteză redusă şi pentru ca totul să se desfăşoare cu bine a fost închis barajul de pe Tamisa, din aval.

Vasele au fost grupate în funcţie de dimensiune şi de forţa motoarelor. Cel mai mare are o lungime de 65 de metri, iar cel mai vechi datează din 1740.

Flotila a parcurs o distanţă de 11 kilometri, timp de patru ore, până la destinaţia finală, Tower Bridge.

Cortegiul a fost deschis de somptuoasa ambarcaţiune regală, decorată în culorile roşu şi auriu şi cu mii de flori, la bordul căreia s-a aflat Regina Elisabeta, soţul ei, Prinţul Philip, precum şi Kate, William, Harry, Prinţul Charles şi Camilla.

Sportivi celebri, precum medaliaţii olimpici cu aur Matthew Pinsent şi Steve Redgrave, au tras la rame pe o altă ambarcaţiune. Ceilalţi membri ai familiei regale s-au aflat pe o navă care a transportat cu mulţi ani în urmă sicriul lui Churchill, în cadrul funeraliilor naţionale.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.