EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Pariarhul Daniel a resfinţit, după 72 de ani, biserica Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti

0

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, a resfinţit, luni, 4 iunie, biserica Mănăstirii Stavropoleos din Bucureşti şi a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Biserica mănăstirii a fost sfinţită ultima dată în anul 1940.

Mănăstirea Stavropoleos este situată pe strada cu acelaşi nume din centrul istoric al Capitalei şi îi are ocrotitori pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, pe Sfântul Iustin, Martirul şi Filosoful, Sfântul Ierarh Atanasie şi Sfântul Mucenic Haralambie.

Ea a fost întemeiată în anul 1724, în timpul celei de-a doua domnii în Ţara Românească a lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730), de arhimandritul grec Ioanichie. El a ridicat biserica şi un han, care va dăinui însă doar până la sfârşitul veacului al XIX-lea.

În 1726, egumenul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei şi exarh al ţinutului Caria şi tot de atunci mănăstirea pe care a construit-o a fost numită Stavropoleos, după numele vechii mitropolii.

Din construcţia iniţială a incintei mănăstirii şi hanului s-a păstrat numai biserica, celelalte clădiri fiind rezultatul unui vast proiect de restaurare şi construcţie, în stil neoromânesc, început în 1897 după planurile arhitectului Ion Mincu.

Ansamblul Stavropoleos aparţine stilistic epocii brâncoveneşti, fiind prin decoraţia în piatră, mobilier, pictura murală interioară şi exterioară expresia unitară a acestei perioade din istoria artei româneşti. Deşi de dimensiuni reduse, biserica are monumentalitate, fiind un spaţiu arhitectural specific tradiţiei bizantine. Prin decoraţia sculptată şi prin motivele ornamentale exprimă deopotrivă o sensibilitate barocă şi un gust oriental.

Pictura interioară impresionează prin amploarea şi totodată concentrarea programului iconografic, iar pictura exterioară şi turla au fost refăcute la începutul secolului al XX-lea şi se armonizează cu decoraţia în piatră care a înlocuit vechile stucaturi. Nu se cunosc numele zugravilor şi ale pietrarilor, ci doar al lui Iordan stucatorul.

Din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica şi incinta care împrejmuieşte curtea interioară, iar aici s-au amenajat trapeza, biblioteca şi colecţia de obiecte vechi bisericeşti, din care unele recuperate de la bisericile dărâmate în timpul regimului comunist.

Pentru buna rânduială a vieţii de obşte, tot în incintă s-au amenajat chiliile, stăreţia şi spaţiul pentru preotul duhovnic, patru monahii, trei surori şi un preot duhovnic fiind vieţuitorii acestei mănăstiri.

Viaţa de obşte a monahiilor care trăiesc aici se împarte între rugăciune, lucru şi studiu. Se restaurează cărţi vechi, icoane, veşminte şi broderii liturgice, se scriu şi editează cărţi, se scrie muzică psaltică şi se lucrează pentru a trece pe suport digital fondul de manuscrise şi carte veche a bibliotecii.

În ultimii 21 de ani, Mănăstirea Stavropoleos a fost restaurată.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.