EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Vasile Blaga: Ar trebui taxat preşedintele Parlamentului ungar pentru aprecierile incalificabile

0

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, marţi, la Oradea, că vizita preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, în ţara noastră nu este binevenită în această perioadă, cu atât mai mult cu cât Kover ‘jigneşte într-un mod cu totul şi cu totul incalificabil’ România.

Preşedintele Senatului a amintit de scrisoarea pe care i-a trimis-o, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în care i-a spus în termeni extrem de eleganţi şi diplomatici, că ‘nu este bine să intervină în campania electorală din România’, dar la care preşedintele Kover a răspuns că insistă să vină în ţară, ca simplu cetăţean.

Vasile Blaga a dorit să facă precizări ‘mai clare’ vizavi de tot ceea ce a vrut să spună ‘printre rânduri’, afirmând că domnia-sa nu este binevenit în această perioadă în România, din două motive.

Potrivit preşedintelui Senatului, în primul rând, preşedintele ungar a făcut aprecieri incalificabile la adresa poporului român, a României, pe de o parte, iar pe de alta, ”dânsul este în două campanii electorale: una în care este preşedinte de onoare a Partidului Civic Maghiar, motiv pentru care nu vine ca simplu cetăţean – şi-a lăsat haina de preşedinte acasă? – pentru că în calitate de preşedinte de onoare al PCM, face un turneu de vreo trei zile, prin 40-50 de localităţi din ţară, pentru a susţine acei candidaţi”

Pe de altă parte, spune Blaga, omologul său ungar se află şi în campanie internă în partid, în FIDESZ, pentru că este într-o dispută permanentă cu preşedintele partidului, Viktor Orban, şi premier ungar.

”De aceea am trimis şi scrisoarea şi acum sper că o să înţeleagă mult mai clar de ce l-am sfătuit să vină după alegerile locale din ţară. Nu pot să-l opresc să vină în ţară, de aceea am şi trimis această scrisoare, cum cred că ar trebui să facă şi Guvernul. Prim-ministrul Ponta i-a cerut premierului ungar să retracteze ce a spus preşedintele Parlamentului ungar. Ori, eu nu l-am auzit pe Viktor Orban, în actualul lui mandat de premier, făcând astfel de aprecieri, la adresa României”, a spus Blaga.

El a mai menţionat că preşedintele Kover nu vrea să observe eforturile pe care le-au făcut politicienii români în cei 20 de ani pentru a reglementa situaţia minorităţilor din România, nu numai a celei maghiare, într-un mod apreciat de toată Europa.

”Nu este cazul minorităţilor din Ungaria, prima dată ar trebui să-şi rezolve problemele acasă şi pe urmă să facă aprecieri la adresa altora”, a conchis Blaga.

Kover a declarat, duminica trecută, la sosirea în Odorheiu Secuiesc pentru a participa la o comemorare ecumenică a scriitorului maghiar Jozsef Nyiro, că ‘a fost foarte surprinzător comportamentul neputincios, necivilizat şi barbar al noului guvern român de a-i refuza lui Nyro posibilitatea de a se odihni în pământul natal’.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.