Victor Ponta: Organizarea parlamentarelor în octombrie ţine de raţiune; nu creează un avantaj pentru o formaţiune politică

Premierul Victor Ponta a susţinut, duminică, 3 iunie, la Bookfest, că organizarea alegerilor parlamentare în octombrie ţine de raţiune şi că devansarea scrutinului nu creează un avantaj pentru o anumită formaţiune politică.

„Cred că toată lumea preferă în octombrie, din două motive raţionale. În primul rând, să nu ajungem de Sfântul Nicolae umblând prin zăpezi în campanie electorală. Cred că nu vor nici candidaţii, nu vor nici oamenii să stea să asculte candidaţii când străzile sunt blocate de zăpadă.

În al doilea rând, şi este un argument la fel de raţional, oricine va câştiga alegerile parlamentare, eu sper că USL, trebuie să-şi adopte bugetul înainte de Crăciun. În ultimii ani ştiţi foarte bine cum a fost. Cu două-trei zile înainte de Crăciun fuga-fuga se vota totul ca la o maşină de vot, ori trebuie să aibă măcar o lună în care să se prezinte în Parlament, să se discute, să ştim ce buget avem pentru 2013, pentru că ştim că bugetul pentru 2013 va avea cu totul şi cu totul altă gândire decât cel din 2012″, a explicat Ponta.

El a afirmat că organizarea scrutinului în luna octombrie nu este în avantajul unei formaţiuni politice şi că ar fi un beneficiu pentru adoptarea bugetului de stat.

„Noi acum am preluat la jumătatea drumului bugetul, nu mai aveam când să-l schimbăm, dar în 2013 o să avem un buget cu totul şi cu totul altfel. În primul rând, un buget multianual, pentru că dacă câştigăm alegerile îl gândim pentru 2013-2016, cu proiecte multianuale, un alt sistem de sprijinire a investiţiilor, un alt sistem fiscal.

Este o chestiune de raţiune, dacă faci alegerile la sfârşitul lui noiembrie sau început de decembrie, iar ajungi de Crăciun cu bugetul şi nimeni nu mai este atent la bugetul României. Ne trezim în 2013 că iar nu ştim ce am votat acolo. Este o chestie de raţiune, nu are nimeni niciun avantaj, nici USL, nici altcineva. Cred că toată lumea câştigă dacă reuşim să facem lucrul acesta”, a spus prim-ministrul.

Întrebat dacă există o prevedere constituţională care ar împiedica organizarea alegerilor parlamentare mai devreme, Ponta a răspuns: „Există acea interpretare a unui articol din Constituţie, dar o să discutăm cu toate forţele politice raţionale şi sunt convins că este în avantajul tuturor să găsim o soluţie până la urmă, respectând Constituţia, dar trebuie să ne gândim cu toţii ce-i mai bine pentru România şi cred că oricine va câştiga alegerile are interesul să-şi prezinte un buget bine lucrat şi bine dezbătut înainte de sfârşitul anului”.

Referindu-se la bugetul multianual el a arătat că acesta ar viza, în primul rând, finanţarea proiectelor multianuale.

„Nu poţi tot timpul să pui bani în bugetul pentru 2012 pentru un drum sau pentru un aeroport şi în 2013 nu mai dai niciun ban. Noi suntem ţara meşterului Manole în care tot ce construim ziua se dărâmă noaptea, ori în momentul în care ai votul popular şi ai un mandat de patru ani trebuie să gândeşti pe patru ani, nu pe un singur an”, a spus Victor Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.