Victor Ponta: Viktor Orban trebuie să ceară scuze pentru declaraţia preşedintelui Parlamentului ungar la adresa Guvernului României

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, 2 iunie, la Craiova, că prim-ministrul ungar Viktor Orban ”are obligaţia să se delimiteze” de declaraţia preşedintelui Parlamentului maghiar, care a ‘venit în România şi a jignit Guvernul României şi pe reprezentanţii României’ şi ”să ceară scuze în numele Ungariei”.

Ponta a mai spus, într-o conferinţă de presă, că în România nu sunt acceptate comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste.

‘În România nu acceptăm comemorări şi sărbători în cinstea unor persoane cunoscute ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste, pentru că era vorba de ceea ce s-a încercat să se întâmple la Odorheiul Secuiesc.

În al doilea rând, ieri (vineri, la reuniunea ‘Prietenii Coeziunii’) nu m-am văzut cu prim-ministrul Viktor Orban, pentru că eu cred că prim-ministrul Viktor Orban, pentru a avea relaţii bune între România şi Ungaria şi pentru ca ţările noastre să se comporte ca membre ale Uniunii Europene, trebuie să se delimiteze de colegii săi: când preşedintele Parlamentului maghiar vine în România şi jigneşte Guvernul României şi reprezentanţii României, cred că domnul Orban are obligaţia să se delimiteze şi să ceară scuze în numele Ungariei’, a spus Ponta.

Acesta a afirmat că se mândreşte cu faptul că nu se numără printre prietenii lui Viktor Orban.

‘Iar domnul Orban şi-a vizitat prietenii la Bucureşti, printre care eu nu mă număr şi mă mândresc cu faptul că nu sunt prieten cu domnul Orban. Am relaţii civilizate şi bune chiar cu alţi prim-miniştri europeni care ieri m-au vizitat. Tocmai auzeam de la PDL-işti că nu vrea niciun prim-ministru să aibă de-a face cu mine, că nu mă plac. Domnul Barroso (n.red.: Jose Manule Barroso, preşedintele Comisiei Euroene) şi prim-miniştrii au stat ieri cu mine la o discuţie esenţială pentru viitorul Europei.

Domnul Orban a plecat din timpul discuţiei, pentru că avea să îşi viziteze un foarte bun prieten de la Bucureşti. Probabil că cine se aseamănă se adună. Fiecare îşi alege prietenii. Dar nu am auzit o poziţie a Guvernului Ungariei şi cred că ar fi normală. Dacă vreodată preşedintele Parlamentului României, chiar dacă mă gândesc la Roberta Anastase, ar jigni o ţară vecină şi prietenă, eu mi-aş cere scuze’, a mai spus Ponta.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a criticat, duminica trecută, Guvernul României, pe care l-a acuzat că a împiedicat procesul de reînhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

”Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef.

A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni acasă, în pământul natal. Suntem acuzaţi în mod ruşinos şi noi şi Nyiro şi a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă din partea Guvernului, care a depăşit limita comicului. (…) Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă”, a declarat atunci Kover Laszlo.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Alexandru spune

    Si eu dc eram, cautam prin toate portbagajele urna cu raposatul, dusmanul declarat -se pare si elogiat-al poporului roman!! Orice roman de buna credinta ar proceda la fel! Dc Victor o tine tot asa , adica de nota 9, il votez.!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.