EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 10 lei în aprilie, până la 1.553 lei

0

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 lei în luna aprilie din 2012, în creştere cu 14 lei faţă de luna martie, iar cel nominal net a ajuns la 1.553 lei, mai mare faţă de cel din luna anterioară cu 10 lei (0,6%), conform datelor transmise, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.295 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (853 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2012 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 100,5%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,8%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2012.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna aprilie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna martie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale şi cu ocazia sărbătorilor de Paste), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), de negocierile salariale, realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 27,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 15% şi 18,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, industria metalurgică; între 8% şi 11% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, transporturi pe apă, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură); între 5% şi 8% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Potrivit INS, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost cauzate de acordarea în luna martie a primelor ocazionale, sumelor din profitul net şi alte fonduri, precum şi de nerealizările de producţii ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 31,8% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 21,4% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 5% şi 10% în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, extracţia minereurilor metalifere; între 3% şi 5% în alte activităţi extractive, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de mobilă, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, telecomunicaţii.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie, în administraţie publică (0,7%), ca urmare a acordării de sume pentru diferite sporuri ori a plăţii concediilor de odihnă, iar în sănătate şi asistenţă socială (0,5%) din cauza neplăţii drepturilor salariale cuvenite salariaţilor cu câştiguri salariale mici, din unele unităţi din domeniul asistenţei sociale care se confruntă cu dificultăţi financiare.

În învăţământ câştigul salarial mediu net a scăzut faţă de luna martie cu 1,8% ca urmare a neplăţii cu ora a cadrelor didactice pe durata vacanţei şcolare.

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 101,9%.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.