Crin Antonescu: Atitudinea Budapestei este o sfidare, preşedintele Băsescu trebuia să iasă cu o declaraţie

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a catalogat ultimele declaraţii ale oficialilor ungari drept sfidare la adresa României şi a susţinut că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să aibă o declaraţie în contextul tensiunilor româno-ungare.

„Odată cu venirea la putere a domnului Viktor Orban şi a partidului său atitudinea Budapestei s-a schimbat într-un mod cât se poate de nefericit”, a declarat, marţi, Crin Antonescu la Realitatea TV.

El a apreciat că înainte de acest moment relaţiile dintre România şi Ungaria au fost cât se poate de bune.

„Viktor Orban are o viziune şi o strategie cu care noi nu putem să fim de acord şi la care nu putem să fim indiferenţi, dar lucrurile nu încep de pe acum. Astăzi asistăm şi la efectul pasivităţii autorităţilor române, ba chiar anumite complicităţi din interese politice interne. Acest episod Nyiro Jozsef înseamnă demersul Budapestei de a se implica în jocul politic din România, în spaţiul comunităţii maghiare (…) şi lucrul acesta este inacceptabil”, a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a afirmat că Guvernul Victor Ponta a reacţionat prompt şi pe un ton moderat şi raţional la declaraţiile oficialilor maghiari.

„Nu am avut o suprareacţie, nu am stârnit un scandal. Am intervenit pe un ton moderat, raţional, am explicat de ce nu sunt de dorit manifestările respective, iar ceea ce face preşedintele Parlamentului ungar este fără precedent. Unde învinovăţesc preşedintele, Guvernele anterioare? Puteau să nu fie complicii lui Viktor Orban în acest joc”, a afirmat Antonescu, amintind de întâlnirea preşedintelui Traian Băsescu cu premierul ungar Viktor Orban.

În acest context, liderul liberalilor a susţinut că şeful statului ar fi trebuit să iasă cu o declaraţie după întâlnirea de săptămâna trecută cu Viktor Orban.

„Preşedintele trebuia să spună ceva, mai ales după ce a avut o întâlnire cu Viktor Orban. Pe mine m-a surprins, mai mult decât întâlnirea, tăcerea. Viktor Orban a venit sau trebuia să vină la Bucureşti, la reuniunea celor nouă state (n.r.organizată de Guvern), însă a mers la Palatul Cotroceni pentru a arăta, de fapt, că el în România nu discută cu Victor Ponta, că nu-i place Ponta, că el discută cu Traian Băsescu, fiindcă pentru el Traian Băsescu este şeful, după cum şi Traian Băsescu crede”, a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că o scrisoare a premierului Victor Ponta adresată Budapestei ar fi bine-venită.

„Noi am rugat şi cei din PSD şi parlamentarii noştri europeni să discute chestiunea aceasta în grupurile lor pentru că este o problemă europeană şi probabil că o scrisoare a premierului ar fi bine-venită. Preşedintele tace şi după părerea mea rău face, în sensul în care cel mai înalt responsabil al statului român în această privinţă nu are cum să ignore câtă vreme preşedintele Parlamentului dintr-o altă ţară vine şi califică Guvernul ţării sale, indiferent dacă îi place culoarea acestuia în barbar, necivilizat fără să aibă un motiv. Pe de altă parte, dl Băsescu care a crescut PCM ca să şantajeze UDMR ani de zile, care a avut o excelentă relaţie cu Viktor Orban, deşi Viktor Orban (…) a avut o atitudine agresivă de la bun început acum este într-o situaţie delicată”, a declarat Antonescu.

El a susţinut că în aceste momente de tensiune cu Ungaria perdanţi sunt reprezentanţii UDMR, precizând că „linia de la Budapesta este legată de sprijinirea PCM prin exaltarea sentimentelor naţionaliste pentru a avea loc un partaj în voturi”.

În acest context, liderul PNL a arătat că maghiarii trebuie reprezentaţi în Parlament, precizând că vrea un parteneriat normal cu UDMR.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.