De ce nu-l votez pe Nichita

O spun pe şleau, de la început: nu dau doi bani pe democraţia românească. Nu am încredere în acest sistem în general, nu doar cu referire la spaţiul mioritic. Dar ceea ce se întâmplă aici cu titlul de democraţie îmi provoacă uneori repulsie şi faţă de mine însumi, la gândul că am ajutat, într-un fel sau altul, la instaurarea acestei nebunii.

Nu sunt un nostalgic al comunismului, deşi o spun fără ezitare: în unele privinţe, socialismul românesc, chiar aşa discutabil cum a fost aplicat, bate la posteriorul nud echivalentul din capitalismul democratic. Dar asta e altă poveste. Sunt însă convins că nouă, românilor, ne trebuie altceva, alt model de organizare socială, pentru a progresa.

Cu toate acestea, de regulă, merg la vot. Chiar dacă în scârbă. Dar am avut şi votări la care am zis ”pas”. Ei bine, anul acesta voi merge cu siguranţă să-mi exprim dreptul – atenţie, dreptul, şi nu obligaţia, cum vor unii să devină daravera pe aceste coclauri – de a-mi alege nişte reprezentanţi în organismele administraţiei locale şi judeţene.

La Primăria Municipiului Iaşi, dacă e să ne referim doar la cei mai cunoscuţi candidaţi, în speţă cei susţinuţi de partidele cele mai importante, ne cer votul patru ne-ieşeni.

Domnule, mă întreb cum Dumnezeu de nu se nimereşte niciodată cineva din această urbe să ne ceară votul. Cum de toate partidele se nimeresc să propună numai candidaţi din afara Iaşului? Nu avem oameni care să se priceapă la administraţie şi să-şi dorească să facă în sfârşit ceva şi pentru nenorocita asta de localitate?

În fine, nu voi spune cui am de gând să acord votul meu, dar ştiu sigur că nu-l voi vota pe Gheorghe Nichita nici în ruptul capului. Nici dacă mă plăteşte cu greutatea mea în aur!

E oricum interzis prin lege – iar Ministerul Administraţiei şi Internelor chiar se află în treabă făcând o campanie de ochii lumii pe tema „votul ilegal înseamnă închisoare”, însă în ciuda numeroaselor constatări de candidaţi care au încălcat legea nu am auzit de vreo trimitere în judecată cu riscul de pierdere a libertăţii. Dar să-i trimitem la plimbat ursul electoral pe băieţii aceştia cu chipiuri şi să ne vedem de ale noastre.

De ce nu-l votez pe acest om care, iată, se laudă că a făcut ceva pentru Iaşul meu drag? Ba chiar că-l iubeşte. Cum, a spus-o şi Victor Ponta, prim ministru! De ce nu? Păi, s-o luăm pe îndelete.

 

1.    Este omul care a inventat taxa pe apa de ploaie. La dispoziţia lui, RAJAC a inclus în tariful pentru canalizare preluarea apei de ploaie, o găselniţă stupidă şi în acelaşi timp ilegală, căci tariful preexistent avea deja înglobat un astfel de calcul. Dar câinii latră, caravana trece, c-aşa-i la noi.

 

2.    Bătaia de joc de la CET: din minciună în minciună, sub administraţia lui Nichita s-a terminat cu sistemul centralizat de încălzire şi apă caldă al oraşului. În secolul al douăzeci şi unulea, Iaşul a luat-o la vale, spre epoca medievală, căci nu toţi locuitorii îşi permit investiţii în autonomia energetică. De fapt, după ce l-a falimentat, administraţia locală a municipiului Iaşi se pregăteşte să-l cadorisească unei firme străine. Cum va fi rentabilizat? Fireşte, prin reduceri de personal şi creşteri de preţuri, ca la fiecare privatizare.

 

3.    Creditul Dexia, adică administraţia publică pe datorie, o golănie inimaginabilă. E o îndatorare a municipalităţii pe zeci de ani, urmată, nu-i aşa, de cheltuirea discreţionară a banilor, în alte scopuri decât cele declarate iniţial. Aceşti bani, care vor fi plătiţi cu sânge de ieşeni şi nu rambursaţi din buzunarul lui Nichita, folosesc între altele şi la obţinerea unei imagini publice pozitive pe care cu siguranţă acest primar cheltuitor şi ineficient nu o merită. După cum arăta fostul prefect al judeţului, Sava Tomaşeschi, Nichita nu poate justifica 31,5 milioane de euro din creditul de la Dexia.

 

4.    Lipsa de viziune, de coerenţă urbanistică. Iaşul devine din zi în zi tot mai neatrăgător. Se acordă autorizaţii de construcţie pentru nişte inimaginabile urâţenii de construcţii private. Se asfaltează ca-n palmă străzi de la periferiile care au devenit zone rezidenţiale de lux în vreme ce în plin centrul Iaşului sunt drumuri comparabile cu cele comunale.

 

5.    În 2008, un mare fabricant de produse electrocasnice a bătut la poarta primarului Gheorghe Nichita, solicitând concursul municipalităţii pentru identificarea unei suprafeţe de teren pe care să construiască o uzină care ar fi adus circa 2000 de locuri de muncă! A fost tratat cu sictir şi, evident, a renunţat la buna intenţie. Preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean, Lucian Flaişer, deşi a aflat târziu de nefericita întâmplare, a încercat din răsputeri să repare răul făcut, din păcate fără succes.

 

6.    Batjocura de la Ciric. Pentru moftul de a construi o exclusivistă bază de agrement în pădure, s-a defrişat masiv, cu mult peste cele trei hectare de care se făcea vorbire în proiectul aprobat şi care oricum constituiau o barbarie. Rămân la părerea că se poate foarte bine integra o bază de agrement şi lângă pădure, fără tăierea arborilor, nu musai în mijlocul ei.

Eventual, dacă ţii morţiş să fie înconjurată de arbori, te apuci şi mai plantezi! Nu mai ştim cum să distrugem şi ce ne-a mai rămas bun, sub bagheta lui Gheorghe Nichita, care probează astfel că nu dă doi lei pe natură şi pe nevoia de oxigen a Iaşului.

În paralel, buna intenţie de a împăduri o zonă de la marginea Iaşului a fost sortită eşecului pentru că Primăria Municipiului Iaşi nu s-a învrednicit să ude periodic puieţii de arbori plantaţi în campania unui grup media, cu largul concurs al voluntarilor ieşeni şi al administraţiei locale şi judeţene.

 

7.    Jaful de la Piaţa Unirii. Cheltuială uriaşă cu rezultate îndoielnice. Sunt specialişti care afirmă că o zecime din banii cheltuiţi acolo puteau face zona să arate cu mult mai bine. De altfel, aspectul eficienţei cheltuirii banului public este unul de-a dreptul jenant la Primăria Iaşi, lucru demonstrat la mai toate investiţiile făcute sub mandatele bicisnice ale lui Nichita. Grija acestuia pentru banul public e sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Primarii unor oraşe precum Paşcaniul sau chiar Dorohoiul lui natal pot preda lecţii la acest capitol colegului lor ce decide asupra mult mai bogatei vistierii a Iaşilor.

 

8.    Afacerea Palas. Un proiect cu multe aspecte ilegale, susţinut până în pânzele albe de primarul Iaşului. Colac peste pupăză, după favorurile făcute investitorului, greu de imaginat de către o persoană onestă, până în prezent, Primăria abia dacă a văzut o fărâmă din drepturile cuvenite conform contractului de asociere.

 

9.    Lipsa de caracter. Cel ce muşcă mâna care l-a hrănit nu e o persoană demnă de încredere. Nichita are la activ cel puţin doi ocrotitori răsplătiţi cu un şut în dos: Ion Solcanu şi Lucian Flaişer.

 

10.    Promisiuni electorale încălcate din prima, odată ales. Deşi repeta cu obstinaţie că anumite drumuri din Iaşi vor intra în reparaţii de urgenţă, imediat după ce va fi ales primar, singurul lucru pe care proaspătul edil şef Gheorghe Nichita l-a făcut a fost fie să-şi ignore propriile emisii fonice anterioare, fie să pună bannere prin care să explice că de fapt nu Primăria Iaşi e cea care trebuie să repare acele drumuri, ci Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România!

 

11.    Dispreţul faţă de lege şi drepturile cetăţenilor urbei pe care o diriguieşte. Acelaşi fost prefect Tomaşeschi arăta că există numeroase plângeri că primarul Gheorghe Nichita refuză să facă puneri în posesie, chiar şi în cazurile în care solicitanţii au hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Deficienţele în aplicarea legilor fondului funciar i-au atras lui Nichita amenzi de 161.000 lei.

 

12.    Pentru că sub mandatele lui s-au constatat pe listele comisiilor electorale mai mulţi cetăţeni cu drept de vot decât la evidenţa populaţiei, unele locuinţe fiind ”populate” chiar cu un număr dublu faţă de locatarii fizic existenţi. Şi nu e vorba de greşeli, căci situaţiile s-au repetat chiar şi după depunerea de sesizări.

Toate acestea sunt lucruri care nu se uită, aşa cum i-ar plăcea lui Gheorghe Nichita, un individ pe care-l văd ca o pedeapsă trimisă bătrânei Capitale a Moldovei şi ieşenilor, în vreme ce mandatele acestuia le consider o insultă la adresa bunului simţ şi a pretenţiilor Iaşului de capitală culturală a României. Nu, mai degrabă votez un om al străzii decât pe acest om, chiar dacă, vrând-nevrând, dau cu ochii de rânjetul lui de hienă pe toate străzile Iaşului.

Ion  SCUTARU

Loading...
Citește și
loading...
12 Comentarii
 1. Doina spune

  Excelent articol. L-am distribuit si pe facebook. Sunt intru totul de acord cu dvs si nu puteam sa spun lucrurile mai bine. Va multumesc pentru articol, vad ca presa din Iasi e destul de inerta la realizarile lui Nichita. O seara frumoasa

 2. Cristi spune

  Bravo i-ai zis-o cum nu i-a zis-o nici un ziarist de la obraz pana acum! sunt de aceiasi parere!

 3. Sandu spune

  Cetatenii din orasul Dorohoi cer scuze iesenilor pontru suferinta pricinuita de Gheorghe Nichita, nascut si crescut in Dorohoi. Va multumim ca este primar la voi in Iasi! Daca era in Dorohoi se alegea praful si pulberea de oras! Ne rugam sa piarda alegerile ca asta ne strica reputatia orasului!http://nichitagheorghelapuscarie.blogspot.ro/2010/02/doamne-scapa-ne-de-hotul-din-dorohoi.html

 4. Mihai spune

  Si tot batranii din Alexandru la care le-a facut parc si alei il vor vota cu mare respect. Si parca vezi ca toti mergem la vot impotriva lui si tot el iese..

 5. mai fratele meu spune

  Corect gramatical este IASIUL ca si PLOIESTIUL, BUCURESTIUL, PASCANIUL, MARACINENIUL.

 6. aaa spune

  hai ca mai bate si campii asta in articolul lui si prea trage de par.. cum e cazul cet-ului… cet-ul a murit nu din cauza ca primaria l-a infundat ci pentru ca oamenii nu si-au platit datoriile si era si normal sa intre in incapacitate de plata

  Si la restul punctelor se vede acelasi lucru

  Sa nu-mi spuna el mie ca s-a dus la ciric cu ruleta si a vazut el ca sunt mai mult de 3 hectare defrisate.

  Nu spun ca PSD-ul e un partid bun. Nu e niciunul dar parca nu vreau ca iar sa vad ca iasi-ul e in contratimp cu votul natiunii si trebuie sa ne descurcam fara sustinere de la Bucuresti.

  Daca e un motiv pentru care il votez, atunci e cel de mai sus. A furat, corect, a facut si unele lucruri, corect, dar sa carcotim referitor la Palas imi pare o imbecilitate spusa de oameni care nu au mers in afara. Deunazi stateam cu un italian de vorba la o cafea in Palas si mi-a comunicat ca arata fantastic si nici nu zice ca e in romania.

  Hai sa privim lucrurile mai realist.

 7. Dragos spune

  Ba eu cred că autorul are dreptate. Şi încerc să demonstrez şi eu punctual.

  CET-ul a fost administrat de Primăria Municipiului Iaşi, corect? Va fi preluat de un privat. Acesta are două alternative: să-l facă să meargă în profit şi să-l ţină în funcţiune ori să-l închidă. Ia ghiciţi ce va alege. La CET s-a făcut orice, numai rentabilizare nu. Oare de ce? Ce are privatul şi ce nu are statul?

  La stat se fură ca-n codru şi nimănui nu-i pasă. Controalele sunt pentru cei de jos. Ăi de sus îşi văd de treabă nestingheriţi. Vrei exemple? Nicolaiciuc (CFR), Drăgancea (APIA Dolj), Anculia (APIA Caraş Severin), Spătaru (OPC Braşov) etc. Putem continua dar nu are rost.

  ”La restul punctelor se vede acelaşi lucru”… cam vag, nu crezi?

  Despre Ciric… Locuiesc în zonă. La Ciric nu-ţi trebuie ruletă să constaţi că e bătaie de joc. Ştii cât are un hectar? 100 x 100 metri. Poţi evalua din ochi 100 metri? Te cred pe cuvânt că da. Cu toţii o putem face.

  Când ceva bate la ochi, nu-ţi trebuie geodezie satelitară să vezi că nu e în regulă. O scurtă evaluare din ochi e de ajuns. Mergi şi te convinge. Măsurătoarea dă în acest caz numai dimensiunea exactă a dezastrului.

  Contratimpii cu votul naţiunii nu au nici o legătură cu realitatea, în cazul de faţă. E vorba de alegeri locale.

  Iar Palasul, a mai scris cineva: e un cadou făcut unui afacerist sau unui grup de afacerişti, mai degrabă. Adică o golănie. Primăria nu vede un ban la faza asta. Dar a dat terenuri pe care nu le deţinea!

  Fraţilor, încercaţi să manipulaţi mai cu talent, dacă tot vă încumetaţi să o faceţi. Comentariul tău miroase a postac de la o poştă. Hai noroc, să-ţi trăiască partidul!

 8. Un iesean spune

  Tot timpul se gasesc oameni care nu stiu despre ce vorbesc, dar vorbesc. Pe cine sa votezi ca primar al Iasiului? Ciuhodaru e un medic extraordinar, nu are ce cauta in politica, Paduraru e din Pdl, nici naiba nu mai voteaza partidul asta dupa ce a fost la Bucuresti, deci ultima varianta plauzibila si care isi are rostul e Nichita. Privesc aceste lucruri ca simplu cetatean si nu sunt simpatizant politic.

 9. a spune

  pai atunci daca nechita e ultima ta varianta mai bine nu te du la vot ca votezi degeaba 🙂 voteaza pensionarii pt tine

 10. unu spune

  si asa a castigat cu peste 50% din voturi…

 11. sorin spune

  mai AAA datorita nunora de-al de tine, care nu vede decit ce straluceste la suprafata si nu simte miros,platim cele mai multe taxe din tara, de ani de zile inhhalam praf si batem drumurile pe jos spre serviciu din cauza lucrarilor fara de sfirsit, Pallasul lui Dascalu este comisionul lui Nichita care a ocupat centrul, are preturi de fite, dta nu vezi decit dalele si terasele dar nu vezi ca emblema Iasului care este Palatul culturii, nu se mai zarreste din Podu Ros si s-a impotmolit si investitia taman cind trebuie terminata lucrarea la Palat. – pai da ca acolo nu-i comert iar cultura da-o naibii.Cu CET-ul esti paralel- ogram. Toti directorii hoti, incepind cu Mihai care luase spaga jipp si noi am platit si pina la ultimii de inainte de Dalkia, au fost oamenii lui Nichita. Documenteaza-te daca deschizi pliscul ca la crisma agatind straini nu afli realitati si mai si induci in eroare.TRAIM IN ORAS ELITIST CU VAGABONZI IN FRUNTE.

 12. sorin spune

  Dle Scutaru felicitari.Se pare ca nu te-a palit dragostea de bani murdari si rapizi sau, n-ai legatura cu fosta capitala care acu e vai de lume. Ce se pare ca nu stii, sau poate nu vrei sa zici, sau nu este domeniul atestat, este ca acest Nichita Gh. unii zic ca-i din Broscauti Dorohoi, pe sesul Calanceni unde a construit Ceausescu f-ca de sticla cu materie prima nisipul de Miorcani (valabil si acum) ce dadea sti clarie care concura cu cea de Boemia si 3000 salariati Altii zic ca-i dorohoian dar din casa de copii – adica n-are mama, n-are tata si se confirma atitudinea. Ce-i grav dar cotidian, e ca a fost cirtita sub numele de Mihai si acu conduce Iasul si se viseaza voievod de Moldova pe viitoarea regiune. E BINE, BINE, E FOARTE BINE sau moldoveneste: II GHINI DI TAT. Ca si la Dorohoi – tot cirtita, tot imoral ca ne conduce CLM-ul amanta si de asta nu se fac retrocedari decit pe ochi frumosi si buzunare grase de-al de cel ce-a pus pe chituci f-ca de bere din Pacurari, construita pe la 1900 si care este la per-tu cu duduca Denisa si a mai fost si mare sponsor al echipei de fotbal cca nea JIJI e mare fotbaliator pe banii nostri.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.