Euro va fi făcut KO de Grecia

– Cu numai câteva zile înainte de alegerile anticipate programate pentru 17 iunie, presiunile exercitate de către comunitatea internaţională asupra Greciei se intensifică minut cu minut. Cu atât mai mult cu cât sondajele de opinie dau câştig de cauză partidului care a promis sistarea programului de austeritate impus de troika europeană pentru a susţine financiar Atena.

– Presiunile sunt transmise pe toate canalele posibile, dar nimeni din comunitatea internaţională nu-şi permite să nu mai ia în calcul scenariul părăsirii zonei euro de către Grecia cu toate consecinţele conexe rezultate.

 

Agenţiile de rating arată cartonaşul galben UE

Observatorii scenei politice elene nu pot decât să constate ascensiunea în opţiunile electoratului a coaliţiei radical de stânga, Syriza, care prin vocea şefului său, Alexis Tsipras, a reiterat în discursurile sale electorale că dacă va câştiga alegerile prima sa măsură va fi anularea programului de austeritate impus de UE şi FMI.

Pe cale de consecinţă agenţiile de rating anunţă deja că probabilitatea de părăsire a zonei euro de către Grecia creşte exponenţial.

Astfel, Moody’s a lansat un avertisment, retrogradând la „Caa2” („ultra-speculativ”) nota maximă pe care poate un emitent al datoriei publice elene să o obţină deşi scenariul de bază al agenţiei rămâne, deocamdată, cel de menţinere a Greciei în zona euro.

Pe de altă parte, agenţia de rating Standard& Poor’s (S&P) anunţă că şansele de părăsire de către Atena a zonei euro au crescut la 33% în condiţiile în care Syriza este cotată în sondaje ca fiind pe locul al doilea în preferinţele electorale ale grecilor, fiind depăşit doar de Noua Democraţie (favorabil măsurilor de austeritate impuse de creditorii internaţionali) dar care nu deţine o majoritate ce i-ar permite să realizeze un nou guvern.

În aceste condiţii, cei de la S&P consideră că în urma alegerilor din 17 iunie există posibilitatea ca noul guvern să se opună fundamental planului de austeritate impus de UE şi FMI, în schimbul ajutorului financiar promis Atenei.

Numai că şi în această variantă, ultimele declaraţiile ale liderilor europeni atestă că majoritatea ţărilor UE sunt tentate să accepte deviaţii semnificative de la acest program.

O altă agenţie de rating, Fitch, estima însă că în eventualitatea renunţării de către Grecia la măsurile de austeritate şi de părăsire a acesteia a zonei euro, răspunsul politic al autorităţilor europene va fi extrem de dur pentru a se evita un efect de contagiune la nivelul întregii Uniuni.

Citeste si:  BULETINUL INSOLVENŢEI - 30 aprilie 2010 (3446)

Pentru cei de la Fitch este mult mai probabil scenariul conform căruia, într-o astfel de eventualitate, pentru a face faţa pericolului de contagiune asupra ţărilor periferice ale UE, se va lansa un amplu program de ajutorare financiară, care însă va atrage după sine posibile retrogradări ale ratingului tuturor ţărilor din zona euro.

Asta ar putea atrage după sine pericolul imploziei zonei euro, dacă se iau în calcul costurile financiare şi politice imense determinate de un astfel de scenariu.

 

Lagarde gafează, Tsipras câştigă!

În prezentarea programului său economic, liderul Syriza, Alexis Tsipras (foto), promitea că dacă va câştiga alegerile va anula întreg setul de măsuri de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Din punctul său de vedere, lucrurile sunt extrem de simple: memorandul încheiat cu FMI şi UE conduce la adoptarea de către Grecia a drahmei şi, implicit, părăsirea zonei euro.

Odată anulat memorandumul aceste mizează pe renegocierea contractelor de împrumut existente între Grecia şi creditorii săi precum şi un moratoriu referitor la plata dobânzilor.

Extaziat, acesta anunţă că doreşte să anuleze decizia de scădere cu 22% a salariului minim, scăderea TVA asupra materiilor prime, desfiinţarea tuturor taxelor impuse în ultima perioadă, creşterea alocaţiei de şomaj la 561 euro şi creşterea impozitelor pe marile averi.

Un mesaj politic considerat de oponenţii săi ca fiind utopic şi demagogic, iar piaţa de capital a sancţionat programul propus de Tsipras prin atingerea celui mai mic nivel din 1990, în timp ce pesimismul pluteşte deasupra a mii de afaceri.

Mai mult, liderii politici aruncă responsabilitatea situaţie actuale pe umerii şefului FMI, Christine Lagarde care declara, într-un recent interviu publicat de presa britanică acum 10 zile, că este mai interesată de “copii analfabeţi din Nigeria decât de grecii care nu-şi plătesc impozitele”.

Deşi purtătorul de cuvânt al FMI şi-a exprimat ulterior regretul pentru interpretarea răuvoitoare dată de liderii eleni, intervenţia acestuia a fost inutilă.

Drept urmare, sondajele de opinie sunt în favoarea Syriza, care a reuşit să-şi majoreze scorul electoral ajungă la 22% din opţiunile de vot ale grecilor.

 

Vântul rece al fricii a ajuns până în China

Evoluţia evenimentelor nu face decât să producă îngrijorare la nivelul întregii comunităţi europene, deşi, unele ţări nu privesc cu ochi răi eventualitatea părăsirii de către Grecia a zonei euro.

Citeste si:  Victor Ponta: Vom face cererea pentru un nou acord cu FMI, în aceleaşi condiţii

De exemplu, conform ultimei anchete realizată de institutul finlandez de sondaje Think If Laboratories, majoritatea finlandezilor sunt pentru această variantă, 56% din cele 1.819 personaje interogate estimează că Grecia va trebui să părăsească zona euro, în timp ce 21% dintre aceştia sunt împotriva, iar 23% sunt indecişi.

Rezultatele arată că finlandezii (şi nu numai) consideră costisitoare menţinerea Greciei în zona euro, iar efectele acesteia asupra bugetelor ţărilor membre nu pot fi decât nefaste. (De altfel, Finlanda, una dintre puţinele ţări din Europa care şi-au păstrat ratingul “AAA” a fost împotriva celui de al doilea plan de salvare a Greciei).

În acelaşi timp, Franţa consideră că renunţarea de către Grecia la austeritatea impusă de creditori nu face decât să impună părăsirea zonei euro de către aceasta. Chiar dacă guvernul francez este pentru menţinerea Greciei în Uniune. Ministrul de finanţe al Franţei, Pierre Moscovici, preciza fără echivoc: „alegerea aparţine grecilor”.

În acest context, zvonurile referitoare la ieşirea Greciei din zona euro au ajuns şi la urechile guvernatorilor principalelor bănci asiatice. Astfel, la solicitarea executivului chinez, instituţiile aflate în subordinea acestuia lucrează deja la un plan de urgent ce urmează a fi aplicat în cazul confirmării zvonurilor.

Conform surselor existente, executivul de la Pekin a solicitat tuturor ministerelor să analizeze posibilităţile de contracarare a consecinţelor părăsirii Greciei a zonei euro, măsuri menite a menţine stabilitatea rimibi (yuan).

În acelaşi timp, băncile sunt obligate să prezinte zilnic un raport detaliat a evoluţiei pieţelor financiare pentru îndeplinirea celor trei deziderate impuse de executivul chinez: stabilitatea yuan-ului, controlul riguros al fluxurilor de capital şi aplicarea rapidă a măsurilor menite să favorizeze economia internă a Chinei.

 

Alegătorii greci trebuie să aleagă între suveranitate şi faliment

După cum se poate observa, întreaga lume se chinuie să convingă electoratul elen să dea câştig de cauza partidelor pro-europene şi, implicit, celor pro-austeritate.

Din păcate pentru zona euro, demersul nu este coerent şi nici credibil în condiţiile în care politicile de austeritate implementate în toate economiile au fost mai curând păguboase decât salvatoare.

Sătui să mai strângă cureaua, sunt şanse mari ca grecii să aleagă între austeritate şi recesiune cea de a doua variantă.

Chiar dacă această decizie, conform studiilor efectuate de cei de la banca Societe Generale, va costa economia elenă între 25 şi 50% din PIB, costurile suportate de economia europeană sunt imposibil de evaluat.

Citeste si:  Israel: Netanyahu anunţă alegeri anticipate la începutul anului 2013

Şocul părăsirii Uniunii de către Grecia se va traduce prin intrarea întregii Uniuni într-o perioadă de turbulenţă în care extinderea problemelor financiare ale ţărilor de la periferia zonei vor bloca orice mecanism creat până în acest moment pentru a salva economiile ţărilor europene aflate în dificultate. Asta pentru că FMI şi UE vor trebui să finanţeze în continuare deficitul elen.

Credit Suisse a calculat că, din 201 şi până în prezent, groapa financiară elenă a înghiţit 143 miliarde euro, în timp ce Atena mai aşteaptă încă cele 5,3 miliarde euro promise.

Dacă Fondul de Salvare Financiare Europeană va aproba această transă, Grecia ar putea supravieţui, dar şi marja de finanţare de 1 miliard euro aflată la dispoziţia acestuia se va diminua corespunzător.

Fără acesta transă, finele lui iunie ar putea însemna falimentul statului elen deoarece executivul nu-şi va putea plăti facturile, funcţionarii sau pensionarii, iar statul nu-şi va putea rambursa datoriile de 25 miliarde euro deţinute de băncile locale.

Falimentul acestora vă atrage falimentul companiilor care se vor vedea în incapacitate de a-şi procura capitalul de lucru necesar desfăşurării normale a activităţii. Toate acestea vor face ca întreaga societate greacă să iasă în stradă, iar protestele să ia o turnură imposibil de controlat.

Pentru a evita o astfel de situaţie, viitorul executiv nu va avea decât o singură opţiune: revenirea la moneda naţională care se va devaloriza rapid pe fondul prăbuşirii întregii economii.

Devalorizarea monedei naţionale va duce la explozia preţului la toate produsele, Grecia fiind o ţară care importă mai mult decât exporta.

Numai ca această criză se va difuza, în paralel, în tot restul Europei datorită faptului că Atena va refuza să-şi mai plătească datoriile contractate. Refuzul va antrena un efect de domino care va generă un dezastru financiar pentru întreaga Uniune.

Din păcate, riscul nu pare a fi conştientizat în cancelariile europene, iar singurul lucru care se întreprinde este cel de a mări presiunea pe poporul grec pentru a readuce la conducere partidele pro-austeritate.

Un demers ridicol şi cu şanse minime de reuşită. Probabil că grecii vor prefera să moară şi capra vecinului decât să se înhame din nou la căruţa austerităţii.

Rămâne de văzut cine va plăti la final toată această mascaradă care, pentru moment, are o primă victimă colaterală: moneda unică.

Dănuţ Dudu

Citește și
2 Comentarii
  1. Adi spune

    Singurii care nu se lasa calcati in picioare…

  2. medeea spune

    Vin acum intarairi pt greci: spaniolii!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close