Glaucomul: speranţa într-un tratament mai eficient

A doua cauză a orbirii în lume este glaucomul, care afectează 50-60 de milioane de persoane, din care 6-7 milioane îşi pierd vederea. În Franţa, circa 800.000 de persoane sunt tratate de glaucom şi se pare că sute de mii sunt afectate de această boală fără să ştie.

O echipă de cercetători condusă de Christophe Baudouin, de la Institutul oftalmologic (Inserm/CNRS/UPMC), a efectuat o serie de teste pe şoareci care suferă de glaucom.

Rezultatele testelor vor fi publicate în revista Plos One, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de marţi.

Cercetătorii au reuşit să păstreze funcţia vizuală la şoarecii afectaţi de glaucom. Glaucomul reprezintă o afecţiune ce se corelează cu distrugerea nervului optic, fapt ce conduce la o pierdere progresivă şi ireversibilă a funcţiei vizuale; distrugerea nervului optic se asociază cel mai frecvent cu fenomenul de creştere a presiunii intraoculare. Prin blocarea receptorilor specifici, cercetătorii au reuşit să diminueze presiunea intraoculară şi să protejeze astfel retina şi capacitatea vizuală.

Factorii de risc pentru această boală sunt: ereditatea (în 20 – 30 % din cazuri), vârsta (în general după 45 de ani), miopia şi originea etnică (populaţia de origine africană şi asiatică este mai expusă). Fumatul este un factor de agravare a bolii.

Degenerescenţa trabeculului (ţesut translucid format din fibre intreţesute unele cu altele, care filtrează umoarea apoasă atunci când aceasta se scurge în afara ochiului), care este la originea acestei disfuncţii, încă nu a fost clar lămurită, iar actualele tratamente împotriva glaucomului nu vizează direct această ‘trabeculopatie’. Ceea ce ar explica, cel puţin în parte, eşecul terapeutic observat adesea şi care duce la orbire.

Echipa lui Christophe Baudouin încearcă să înţeleagă mecanismele fiziopatologice ale acestei ‘trabeculopatii’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.