INS: Investiţiile în economia naţională au crescut cu 18,8% în primul trimestru, până la 12 miliarde lei

Investiţiile realizate în economia naţională au crescut cu 18,8% în trimestrul I din 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, totalizând 12,03 miliarde de lei, conform datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.

Creşterea investiţiilor a fost înregistrată la toate elementele de structură, respectiv la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 20,8%, până la 5,429 miliarde lei, dar şi la lucrări de construcţii noi şi la alte cheltuieli cu 14,9% fiecare. Investiţiile concretizate în lucrări de construcţii noi, în primul trimestru, au însumat 5,481 miliarde lei, iar la alte cheltuieli au fost de 1,12 miliarde lei.

Comparativ cu trimestrul I 2011, în primele trei luni ale acestui an s-a constatat o scădere a ponderii investiţiilor în alte cheltuieli cu 0,3 puncte procentuale.

Potrivit datelor INS, ponderea lucrărilor de construcţii noi în total investiţii a crescut cu 0,2 puncte procentuale, iar în utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,1 puncte procentuale. Ramurile în care s-a realizat un volum mai mare de investiţii sunt în industrie (43%) şi comerţ/servicii (comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor – 29,5%), fiind urmate de construcţii – 22,1% şi agricultură – 4,4%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.