MECTS: Criterii privind alocarea cifrei de şcolarizare pentru studii universitare de licenţă

0

Ministerul Educaţiei alocă universităţilor de stat cifra de şcolarizare aprobată de Guvern, având în vedere Ordinul ministrului privind constatarea rezultatelor clasificării universităţilor, rezultatele ierarhizării programelor de studii acreditate, capacitatea de şcolarizare a programelor de studii performante şi numărul estimat al absolvenţilor de liceu cu diplomă de bacalaureat din promoţia 2012 şi din promoţiile anterioare.

Potrivit unui comunicat al MECTS, un alt criteriu îl reprezintă cifrele de şcolarizare finanţate de la bugetul de stat în ultimii ani, fundamentate pe propunerile înaintate de conducerile instituţiilor de învăţământ superior de stat pe baza capacităţii lor de şcolarizare.

„Repartizarea cifrei de şcolarizare către universităţi ţine cont şi de propunerea Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior privind repartizarea cifrelor de şcolarizare, prin alocarea de granturi de studii finanţate de la buget pentru universităţile de stat, respectiv propunerile universităţilor de stat privind programele de studii şi numărul de locuri pentru şcolarizarea unor tineri de origine română din Republica Moldova, ţări învecinate şi diaspora. Cifra de şcolarizare alocată de MECTS unei universităţi de stat se repartizează de către senatul universitar, astfel încât să fie stimulate domeniile prioritare şi programele de studii performante”, se arată în comunicat.

Cifra de şcolarizare pentru studiile organizate în regim cu taxă este aprobată de către senatul universitar al fiecărei instituţii de învăţământ superior.

Acesta aprobă cifra de şcolarizare cu taxă numai pentru programe de studii universitare de licenţă care funcţionează legal, în condiţiile stabilite prin actul de autorizare provizorie, respectiv acreditare, pentru fiecare formă de învăţământ, fiecare limbă de predare şi pentru fiecare locaţie geografică în care se desfăşoară.

„Cifra totală de şcolarizare pentru fiecare program de studii universitare de licenţă, finanţate de la bugetul de stat şi cu taxă, nu poate depăşi capacitatea maximă de şcolarizare aprobată prin hotărâre a guvernului, la propunerea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior”, precizează MECTS.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.