EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Motiv de dispută între Madrid şi Berlin: în ce mod vor fi salvate băncile spaniole?

0

– Spania este pe punctul de a solicita un plan de salvare care devine inevitabil sub presiunea pieţelor financiare. Cum criza spaniolă a fost în central teleconferinţei din 5 iunie dintre miniştrii de finanţe ai G7, premierul spaniol Mariano Rajoy a făcut încă un pas pentru a solicita asistenţă financiară. În faţa Parlamentului spaniol reunite la Madrid acesta a lansat un apel Europei de a “susţine ţările în dificultate” încercând astfel să pregătească psihologic pieţele financiare. “Cel mai urgent pentru noi este problema finanţării lichidităţilor şi de sustenabilitate a datoriei” a rezumat acesta.

 

Reticent să accepte un ajutor european considerat de Mariano Rajoy ca fiind umilitor, acesta s-a arătat deschis la achiziţionarea titlurilor de stat spaniole de către BCE.

Dacă această soluţie a fost acceptată de BCE, anul acesta instituţia şi-a suspendat aceste achiziţii ceea ce a făcut că dobânzile de împrumut pe pieţele obligatare pentru Spania să reflecte situaţia sa fragilă.

Trezoreria spaniolă a împrumutat la dobânda de 6,23% pentru obligaţiunile pe 10 ani, faţă de Germania care a obţinut pentru obligaţiuni similare o dobândă de 1,2% ceea ce înseamnă o primă de risc de 500 de puncte de bază. “Actuala primă de risc relevă că Spania nu are acces pe pieţe” recunoştea ministrul spaniol de finanţe Cristobal Montoro.

Refuzând să fie asimilată cu ţări mici de talia Greciei, Portugaliei sau Irlandei, Spania, cea de a patra economie a zonei euro, nu face decât să respingă orice plan de salvare financiară considerând această acţiune ca fiind inutilă.

O astfel de soluţie nu ar face decât să scoată Spania din zona pieţelor financiare cel puţin 3 ani ceea ce ar impune un ajutor financiar de aproximativ 600 miliarde euro. Or, în acest moment, Europa nu dispune decât de 750 miliarde euro şi asta doar dacă se pune în mişcare Mecanismul European de Stabilitate (MES).

În aceste condiţii, Madridul de arată dispus să accepte un program de salvare strict bancară evaluat la 100 miliarde euro, bani ce ar trebui să provină din Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) care dispune de 450 miliarde euro şi care ar putea recapitaliza băncile spaniole emiţând obligaţiuni aşa cum a procedat luna trecută în cazul Greciei.

Practic, în acest moment, rămâne doar de stabilit modalitatea concretă prin care vor fi salvate băncile spaniole, un motiv de dispută între Madrid şi Berlin.

Spania pledează pentru o recapitalizare directă ce ar scoate din circuit guvernul spaniol, evitând astfel imaginea de ajutor internaţional.

Berlinul nu acceptă însă această soluţie deoarece conform tratatului european nici FESF şi nici MES nu sunt autorizate să recapitalizeze direct băncile, trecerea fondurilor printr-o entitate publică ce garantează utilizarea fondurilor europene fiind obligatorie.

Va ceda Spania în faţa presiunilor Berlinului? O întrebare care rămâne deschisă de răspunsul la aceasta depinzând viitorul întregii comunităţi europene.

 Dănuţ Dudu

Foto: Euronews.com

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.