România a pierdut 730.000 de euro pentru că deţine doar un singur produs cu denumire de origine protejată

România a pierdut 730.000 de euro din banii europeni pentru că deţine doar un singur produs cu denumite de origine protejată, iar fondurile au fost alocate pentru grupuri de producători, a declarat, miercuri, directorul general al SC Sonimpex Serv Com SRL, compania care produce magiunul de Topoloveni, şi unic proprietar al acestei afaceri, Bibiana Stanciulov.

„Banii europeni erau oferiţi printr-un program de promovare doar pentru grupurile de producători, iar magiunul de Topoloveni este singurul produs din România cu denumire de origine protejată, respectiv cu indicaţie geografică protejată. Grup de producători înseamnă cel puţin doi. Consider că se putea face excepţie având în vedere că această indicaţie geografică din România este reprezentată în momentul de faţă de un singur produs”, a precizat Stanciulov.

Aceasta a subliniat că reprezentanţii europeni au sugerat firmei Sonimpex găsirea unui alt producător din celelalte state europene, în condiţiile în care la nivel european sunt 660 de produse cu denumite de origine protejată.

„Banii s-au pierdut pentru că sunt singură şi consider că este inuman să pedepseşti un om pentru că nu mai este urmat de altcineva. Acum, trebuie să batem la uşile şi porţile altor ţări ca să găsim un alt producător din cei 660 existenţi la nivel european să putem face un grup şi să putem accesa aceste fonduri”, a mai adăugat directorul general al Sonimpex.

Şefa Sonimpex a declarat că va încerca să găsească pentru următoare sesiune din program, respectiv în toamnă, un producător european pentru accesa aceste fonduri, care reprezintă 50% contribuţia UE, 30% a statului respectiv şi 20% a producătorului.

„Mă voi bate din nou în septembrie pentru accesarea acestor fonduri, iar dacă nu voi reuşi voi merge la UE să solicit o derogare să le pot accesa şi singură. Pe de o parte, UE impune nişte reguli, iar pe de altă parte România este penalizată că nu poate accesa fondurile europene. Consider că nu este corect”, a arătat Bibiana Stancilov.

Acest program a fost destinat promovării magiunului de pune Topoloveni pe piaţa externă, în special pe piaţa germană. „Am ales Germania pentru că este o ţară stabilă şi cu anumită putere economică. A fost foarte bine gândit acest program pe pe şapte trimestre, cu degustări şi alte acţiuni de promovare şi marketing. În momentul în care nu guşti produsele mele şi compari doar preţul cu al altor produse fără să citeşti eticheta nu cred că este corect să spui că produsele sunt scumpe”, a subliniat directorul general al companiei.

SC Sonimpex Serv Com a organizat miercuri o conferinţă de presa prilejuită de obţinerea unor distincţii din partea Institutului de Gust şi Calitate de la Bruxelles (ITQI) pentru trei dulceţuri din fructe din gama Topoloveana, fără zahăr adăugat şi fără conservanţi.

Cele trei sortimente de dulceaţă ‘Topoloveana’ şi distincţiile lor primite recent în cadrul competiţiei ‘Superior Taste Award’, supranumită de publicaţia Trends Magazine „Ghidul Michelin al alimentaţiei”, sunt dulceaţa de afine ecologice, care a primit două Golden Stars ‘Superior Taste Award 2012’ şi calificativul ‘Remarkable’, iar dulceaţa de prune cu migdale dulci şi dulceaţa de cătină, câte o stea Golden Star ‘Superior Taste Award 2012’ şi calificativul ‘Notable tasting’.

Potrivit Sonimpex, la competiţia din acest an au participat peste 2.600 de produse, iar 997 de produse au fost premiate de către juriul ITQI. De asemenea, alte două dintre produsele Sonimpex Serv COM au obţinut distincţia ‘Superior Taste Award’ din partea ITQI, respectiv magiunul de Topoloveni, care a fost premiat în doi ani consecutiv (2010 si 2011), iar dulceaţa de cireşe negre Topoloveana fără zahăr adăugat – înregistrată la OSIM în septembrie 2010 – a primit pentru perima dată în 2011 aceasta distincţie.

Magiunul de prune Topoloveni realizat de Sonimpex este singurul produs tradiţional românesc care deţine certificarea de Indicatie Geografică Protejată (IGP) la nivel european din 8 aprilie 2011.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.