3 poziţii ale corpului care te ajută să-ţi îmbunătăţeşti productivitatea la locul de muncă

Fie că eşti un antreprenor cu un program încărcat sau un business leader aflat la o întâlnire lungă, poziţiile în care ai autoritate te pot ajuta să-ţi îmbunătăţeşti productivitatea la locul de muncă.

Sian Beilock, psiholog cognitiv, a oferit pentru BBC.com câteva sugestii despre cum putem să fim mai eficienţi atunci când muncim, pornind de la ideea că “Situaţiile de viaţă ne afectează gândirea. Una din modalităţile care ne ajută să ne conturăm gândurile este cea prin mişcările fizice.”

Beilock se referă la o teorie numită “embodied cognition”, potrivit căreia creierul „se uită” la faţă şi la corp pentru a înţelege cum te simţi. Eşti energic? Motivat? Plictisit? Expresia feţei şi poziţia corpului îţi ajută mintea să descopere. 

“Productivitatea înseamnă de fapt săi spui creierului tău: eu sunt la conducere, mă simt bine, dă-i drumul”, spune Dana Carney, psiholog cognitiv şi profesor asistent la Haas School of Business, Universitatea California, Berkeley. Cea mai uşoară modalitate de a trimite un semnal este să-ţi adaptezi corpul.

Cercetarea lui Carney a arătat că poziţiile largi ale corpului, cunoscute ca poziţii de putere, ne pot aduce într-o stare de productivitate. Motivul este şi mai interesant: poziţiile de putere au rolul de a creşte nivelul de testosteron.

Testosteronul, un hormon dominant, îi oferă creierului tău încrederea necesară pentru a aborda o sarcină şi te asigură că te poţi descurca cu ea. Astfel, o poziţie a corpului care să îţi sporească încrederea în tine poate face diferenţa atunci când ai de înfruntat o anumită sarcină dificilă la serviciu.

„Proporţia schimbării testosteronului apărută atunci când sunt implicate poziţii de putere este similară unei victorii într-un meci”, spune Dana Carney.

Iată trei poziţii care produc acest efect, fie că eşti la o întâlnire, la telefon sau lucrând singur la un proiect:

1)      Pune-ţi mâinile pe cap, păstrând coatele afară. Te va încuraja să stai drept şi să-ţi deschizi pieptul şi este o poziţie care face ca ideile să „curgă” mai uşor. Încearc-o atunci când te străduieşti să-i dai de cap unei probleme.

2)      Rezeamă-ţi un braţ pe scaunul de lângă tine. Va dubla spaţiul pe care îl ocupă corpul tău, ceea ce te va face să te simţi mai puternic. Încearcă asta în cursul unei întâlniri sau atunci când faci un apel telefon important.

3)      Întinde-ţi picioarele sau propteşte-le pe un suport pentru picioare. Stând în faţa computerului corpul îţi este restricţionat, ceea ce te face mai puţin productiv, aşa că întinzânu-ţi picioarele vei mai reduce din neajunsurile acestei poziţii. Încearcă asta când răspunzi la un e-mail.

Fiecare dintre aceste poziţii îi permite corpului tău să se destindă. Acaparând mai mult spaţiu transmiţi creierului că eşti într-o poziţie de putere, care îţi sporeşte testosteronul şi te face mai productiv.

Cele 3 poziţii sunt mai greu realizabile de către femeile-lider. Carney argumentează: “Femeile sunt defavorizate în poziţiile de putere datorită normelor sociale. Dar bariera este uşor de depăşit”. Ea sugerează ca femeile să-şi întindă mâinile, să-şi îndrepte picioare (chiar dacă le ţin încrucişate) şi să poarte haine confortabile care să nu le restricţioneze mişcările.

 Traducere şi editare: Cătălina Rusin

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.