EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile, declară Costin Lianu

1

Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile, a declarat, joi, 7 iunie, directorul Direcţiei Dezvoltare Export din Ministerul Economiei, Costin Lianu, la un workshop româno-chinez pentru ştiinţă şi tehnologie.

„Viitoarea economie mondială şi procesele de globalizare şi de dezvoltare sustenabilă dau un vector clar de creştere pentru sectorul energiilor regenerabile. Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile. Este o nouă paradigmă economică care se naşte sub ochii noştri. Acum poate nu înţelegem sensurile acestei paradigme, dar drum de întoarcere nu mai există. Aceasta este piaţa viitorului”, a precizat Costin Lianu.

Acesta a subliniat că, în economia mondială, China este cel mai mare exportator, fluxurile comerciale est-vest fiind în continuă dezvoltare.

„România se află tocmai pe aceste fluxuri, adică pe vechiul drum al mătăsii. Cum va capitaliza România aceste fluxuri imense dinspre China spre Europa este doar în sarcina noastră, pentru că poarta geografică cea mai adecvată de intrare este cea a României. Pledăm pentru proiectele de dezvoltare a României ca poartă de intrare a schimburilor dinspre China şi Europa”, a adăugat directorul MECMA.

În opinia acestuia, în România există cel puţin trei tipuri de oportunităţi de afaceri pe care viitorul le va confirma şi anume investiţiile în sectorul energiilor regenerabile, în inovare, dar şi în domeniul cooperării ştiinţifice şi tehnologice.

„Una dintre oportunităţi se referă la investiţiile chineze în România în sectorul energiilor regenerabile. China are linii de credit bine orientate către Europa de Est, dar este sarcina noastră să dezvoltăm proiecte pentru a atrage investiţiile spre România în acest sector, pentru că suntem în competiţie cu alte ţări din estul Europei. Al doilea tip este legat de afacerile de re-export, deoarece viitoarele coridoare logistice ale Europei vor trece şi prin România.

Este clar că procesarea şi reprocesarea unor produse în România, servind o piaţă de re-export din zona noastră, care are costuri logistice semnificativ mai mici decât concurenţa din zona Europei de Vest, împreună cu portul Constanţa ca poartă de intrare a mărfurilor, dar şi cu coridoare logistice care se vor dezvoltate de-a lungul Dunării, vor permite ca foarte multe firme din Asia să-şi localizeze baza de re-export în sectorul energiilor regenerabile. România va deveni în viitor un centru logistic şi de re-export important”, consideră Costin Lianu.

De asemenea, dezvoltarea macro-regiunii Dunării, susţinută financiar de UE din 2014, poate fi un alt avantaj pe care România trebuie să îl fructifice în viitor.

„Dezvoltarea macro-regiunii Dunării şi a transportului pe Dunăre este în avantajul nu numai al României, ci şi al Europei, deoarece se reduc costurile transporturilor, se reduc costurile cu dioxidul de carbon şi are legătură directă cu o Europă Verde, la care eficienţa energetică trebuie să fie maximă”, a explicat Lianu.

Cooperarea în domeniul ştiinţific între China şi România reprezintă, în opinia directorului MECMA, o altă oportunitate de dezvoltare comună între cele două ţări.

„Capacităţile Românei sunt mari în acest domeniu, iar China investeşte enorm şi reuşeşte să dezvolte un sector de cercetare – dezvoltare foarte puternic. Cooperarea în domeniul produselor noi inovative în domeniul energiilor regenerabile între România şi China poate fi un succes, mai ales că orice firmă chineză care se stabileşte în România este considerată societate comercială autohtonă şi beneficiază de sistemele de instrumente de susţinere naţionale şi europene. Este un avantaj de finanţare pe care investitorii din China pot să îl folosească în România”, a mai adăugat reprezentatul MECMA.

Institutul INCDIE ICPE- CA organizează joi şi vineri, în colaborare cu CNR-CME, asociaţia SUNE şi Primăria Avrig, al 2-lea workshop româno-chinez pentru ştiinţă şi tehnologie, intitulat ‘Noile energii şi oportunităţile de afaceri în Europa de Est’.

Evenimentul este un prilej de dezvoltare de afaceri cu potenţiali parteneri chinezi în domenii cheie ale valorificării surselor regenerabile de energie, precum energie din biomasa, energie eoliană, energie fotovoltaică, energia valurilor şi mareelor, materiale şi componente pentru conversie energetică etc., în cadrul unei mese rotunde şi a unui brokerage prevăzute a se desfăşura în data de 8 iunie.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. axxa spune

    asa, asa

    „Lumea viitorului va fi lumea energiilor regenerabile”…mai ales daca iese mult „parandarat” la chestia asta!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.