Mario Draghi spulberă speranţele pentru un nou val de credite ieftine de la BCE

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri, 6 iunie, că nu este sarcina BCE să acopere lipsa de acţiune a altor instituţii, sugerând că gardienii monedei euro nu au în vedere în prezent o nouă tranşă de credite ieftine, transmite Reuters.

La începutul acestui an BCE a calmat pieţele financiare prin injectarea a peste 1.000 de miliarde de euro în sistemul bancar prin intermediul a două operaţiuni de refinanţare pe termen lung (LTRO) organizate în lunile decembrie şi februarie.

Întrebat dacă ar putea avea loc o nouă operaţiune LTRO, Mario Draghi a subliniat că o mare parte din indicatorii de stres sunt în prezent într-o stare mai bună decât erau în luna noiembrie a anului trecut, chiar înainte ca BCE să ofere primul val de credite ieftine pe trei ani.

‘O parte din problemele din zona euro nu au nimic de a face cu politica monetară. Trebuie să fim conştienţi de acest lucru şi nu cred că este corect pentru politica monetară să acopere lipsa de acţiune a altor instituţii’, a declarat Mario Draghi.

Anterior, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%. Mario Draghi a spus că decizia de a menţine statu-quo-ul a fost luată ‘cu un larg consens’, ceea ce sugerează că nu a fost vorba de o decizie unanimă. Draghi a precizat că unii din membrii consiliului guvernatorilor BCE au susţinut o reducere a costului creditului.

De asemenea, deşi consideră că riscurile la adresa economiei zonei euro au crescut, noile prognoze economice ale BCE pentru 2012 au fost lăsate nemodificate într-un interval cuprins între -0,5 şi +0,3%. La fel, prognozele pentru anul următor au fost modificate foarte puţin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.