Moody’s a retrogradat ratingul Băncii Comerciale Române

Moody’s Investors Service a revizuit în scădere ratingul Băncii Comerciale Române (divizie a Erste Group Bank), în urma deciziei de miercuri de a retrograda cele mai mari trei bănci din Austria, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Astfel, ratingul Băncii Comerciale Române pentru depozite pe termen lung în monedă locală a fost revizuite în scădere, de la ‘Baa2‘ la ‘Ba1’, cu perspectivă negativă, ratingul pentru depozite pe termen lung în valută a fost revizuite în scădere, de la ‘Baa3’ la ‘Ba1’, cu perspectivă negativă.

Calificativul pe termen scurt pentru depozite în monedă locală a fost retrogradat de la ‘Prime-2’ la ‘Not-Prime’ iar pentru pentru depozite în valută, de la ‘Prime-3 ‘ la ‘Not-Prime’.

Calificativul acordat pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR) a fost revizuit în scădere, de la ‘D/ba2’ la ‘E plus / b1’, cu perspectivă stabilă.

Retrogradarea reflectă, în opinia Moody’s, impactul deteriorării mediului operaţional în România, ceea ce a dus la acordarea unui calificativ mai scăzut pentru stabilitatea financiară a unei bănci (BFSR). Agenţia apreciază că se menţine sprijinul băncii mamă pentru divizia din România a Erste Group Bank.

În cazul particular al Băncii Comerciale Române, agenţia constată rapida creştere a ratei creditelor neperformante, care a ajuns la 22,4% din totalul portofoliului de credite la sfârşitul lui martie 2012, pe fondul deteriorării mediului operaţional. Tendinţa creşterii ratei creditelor neperformante reflectă, în opinia Moody’s, expunerea semnificativă a creditelor la întreprinderile mici şi mijlocii slabe şi la microcompanii precum şi nivelul semnificativ al creditelor în valută, mai ales denominate în euro, care reprezintă un risc semnificativ în actualul mediu. Aceşti factori vor continua să exercite presiuni asupra profitabilităţii băncii în viitor, avertizează agenţia.

Moody’s a retrogradat diviziile Erste Group Bank AG din România, Cehia, şi a menţinut calificativele pentru subsidiara din Ungaria.

Ţinând cont de dependenţa ridicată a României de pieţele externe, mai ales din punctul de vedere al exporturilor şi al intrărilor de capital privat, sporirea presiunilor din statele din zona euro a afectat performanţa economică a României, se arată în comunicatul Moody’s. Agenţia adaugă că economia României s-a contractat în primul trimestru din acest an, consumul privat a rămas redus iar şomajul este în creştere. Slăbiciunea macroeconomică afectează performanţa sectorului bancar din cauza cererii slabe de credite, veniturile mai scăzute şi presiuni asupra calităţii activelor, apreciază Moody’s.

Miercuri, Moody’s a revizuit în scădere ratingul pe termen lung al Erste Group Bank AG cu două trepte, de la ‘A1’ la ‘A3’ iar perspectiva asociată este negativă, în timp ce calificativul UniCredit Bank Austria AG a fost redus de la ‘A2’ la ‘A3’, de asemenea cu perspectivă negativă iar ratingul Raiffeisen Bank International AG a fost retrogradat de la ‘A1’ la ‘A2’ iar perspectiva asociată este stabilă.

În cazul băncilor austriece, acţiunile de rating vin ca urmare a vulnerabilităţilor cauzate de condiţiile operaţionale din Europa Centrală şi de Est şi din Comunitatea Statelor Independente, apreciază Moody’s, care critică şi capacitatea limitată de absorbţie a pierderilor de către băncile germane şi austriece.

Perspectiva negativă atribuită ratingului Erste reflectă, în opinia Moody’s, franciza băncii mai puţin diversificată în Europa Centrală şi de Est, care face Erste mai vulnerabilă la evoluţiile negative din anumite state, cum ar fi condiţiile operaţionale nesigure şi dificile din România şi Ungaria, unde Erste are operaţiuni majore.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.