EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Să facem un foc cu… apă (VIDEO)

0

– Aţi încercat vreodată să faceţi un foc folosind apă? Ce spuneţi, nu iese? Sunteţi convinşi? Mă rog… dacă insistaţi… Focul nu se face cu apă, ci eventual se înteţeşte cu apă, dacă e deja uriaş.

Da, aşa am învăţat cu toţii la fizică. Desigur, căldura prea mare disociază termic rapid apa în hidrogen şi oxigen şi alimentează focul, aşa e. Iar la temperaturi cu adevărat uriaşe, cum sunt cele din siderurgie, a arunca într-o baie de apă o şarjă de metal topit, în scopul călirii, poate constitui sinucidere curată. În anii ‘80 au sărit în aer cîteva hale industriale prin Occident, din astfel de motive.

Dar uite că sunt şi oameni care se încăpăţânează să probeze contrariul, adică să folosească apa pentru a porni un foc.

Simpaticul şi uşor trăsnitul cuplu american despre care v-am mai vorbit anterior, Dan & Denise Rojas, din Tampa, Florida, a demonstrat foarte uşor că apa poate fi atât de bună prietenă cu focul încât e capabilă să-l şi pornească. Nu neapărat venind în contact cu el.

Practic, ce a făcut Dan a fost să obţină o lentilă uriaşă folosind nişte folie din polietilenă întinsă pe un cadru de lemn.

Greutatea apei curbează supărafaţa foliei şi formează un menisc numai bun de folosit ca transfocator optic.

Distanţa focală obţinută, de aproximativ un metru, e numai bună cât să facă razele soarelui adunate de pe o suprafaţă de circa 1300 centimetri pătraţi, cât are lentila acvatică de circa 40 cm diametru, să conveargă într-un punct aflat la suprafaţa solului şi să aibă suficientă putere calorică pentru a da foc la materiale inflamabile naturale precum lemnul sau iarba uscată.

Sigur, chestiunea nu merge decât vara şi în special la orele amiezii, atunci când soarele e cât mai sus pe cer, pentru că nu ai cum să faci hidro-lentila ţinută în loc de gravitaţie să se încline pentru a uni razele unui soare aflat spre linia orizontului, decât dacă torni apa într-un menisc de sticlă etanşabil.

Montura lui Dan din acest experiment a costat nu mai mult de 10 cenţi – folia din plastic, cadrul folosit fiind de fapt picioarele unei mese vechi.

”Fire on water”, titlul melodiei trupei finlandeze de drum&bass L.A.O.S., devine astfel un concept la îndemâna oricui.

Un proiect mic şi la îndemâna oricui, foarte util şcolarilor, care pot experimenta principiile opticii, de preferat sub îndrumarea ori supravegherea unui adult.

Ca măsură de precauţie, nu se lasă niciodată apa pe folie şi nici folia întinsă pe cadru sub cerul liber, pentru a nu fi umplută cu apă de ploaie. Riscul de incendii este mare în cazurile amintite.

Ion  SCUTARU

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.