Vasile Cepoi: Guvernul a amânat aplicarea coplăţii până la modificarea reglementării

Guvernul a decis, miercuri, 6 iunie, amânarea perceperii coplăţii la serviciile medicale până la modificarea reglementării în domeniu, a declarat, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, după şedinţa Executivului.

Potrivit lui Cepoi, Guvernul a adoptat o hotărâre privind contractul-cadru pentru serviciile de sănătate, fără să fie prevăzută perceperea coplăţii.

El a explicat că Guvernul a primit acceptul Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene pentru amânarea aplicării coplăţii, pentru îmbunătăţirea legislaţiei.
„Cei de la FMI au înţeles că legea nu poate fi aplicată şi ne-a permis amânarea aplicării coplăţii până la modificarea legii. Ei au relaxat condiţionalităţile”, a spus Cepoi.

Guvernul îşi propune să reglementeze în această sesiune parlamentară sau în sesiunea viitoare, în septembrie, coplata, a menţionat Cepoi.

Potrivit acestuia, legislaţia propusă de Guvern a fost modificată de Parlament astfel încât este greu de aplicat.

Astfel, pacienţii erau obligaţi să achite, la serviciile medicale, o sumă egală cu a 12-a parte din venituri, motiv pentru care contribuabilii erau nevoiţi să facă dovada tuturor veniturilor, fapt care genera birocraţie, a mai spus Cepoi.

Şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a precizat că s-a decis suspendarea coplăţii.
„S-a suspendat introducerea coplăţii de la o anumită dată, urmând ca data de la care se plătesc servicii medicale în sistem de coplată să fie stabilită ulterior”, a afirmat Georgescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.