100.000 de spectatori la concertul Orchestrei Filarmonice din Viena de la palatul Schönbrunn

Aproximativ 100.000 de persoane au luat parte joi seară la concertul Orchestrei Filarmonice din Viena, organizat anual, în aer liber, în grădinile palatului Schönbrunn.

Debordând de energie şi farmec, tânărul dirijor venezuelean Gustavo Dudamel, în vârstă de 31 de ani, a încântat joi seară publicul, conducând prestigioasa Orchestră Filarmonică din Viena cu prilejul celei de a noua ediţii a concertului nocturn, organizat în grădinile baroce ale parcului palatului Schönbrunn.

Sub motto-ul ‘Dances and Waves’ (Dansuri şi valuri), în faţa a 100.000 de spectatori, Filarmonica din Viena a interpretat lucrări ale compozitorilor ruşi Piotr Ilici Ceaikovski, Modest Petrovici Musorgski, Aleksandr Porfirievici Borodin, dar şi ale lui Richard Strauss şi Amilcare Ponchielli.

O atenţie deosebită s-a acordat compozitorului francez Claude Debussy, întrucât în august se sărbătoresc 150 de ani de la naşterea sa. Cu această ocazie, s-a interpretat una dintre cele mai importante opere ale sale, La Mer.

Pentru opera La Mer, baletul Operei de Stat din Viena a dansat pe o scenă acvatică instalată special în faţa Gloriette, o colină pe vârful căreia se află un mic palat. Baletul a fost filmat cu camere, montate sub apă.

Venezueleanul Gustavo Dudamel este dirijor al Orchestrei Filarmonice din Los Angeles, al Orchestrei Simfonice Gothenburg şi al Orchestrei Simfonice Simon Bolivar.

La sfârşitul spectacolului, Gustavo Dudamel, îndemnat de directorul filarmonicii din Viena, Clemens Hellsberg, şi de publicul entuziasmat şi-a încheiat spectacolul cu valsul ‘Wiener Blut’ de Johann Strauss şi cu o zarzuela (gen spaniol de operetă care datează din secolul al XVII-lea ce corespunde genului tradiţional francez al vodevilurilor) a compozitorului spaniol Jeronimo Gimenez.

Evenimentul a fost transmis în direct în peste 60 de ţări, printre care China, Japonia sau Sri Lanka. Concertul va fi disponibil pe CD şi DVD începând din 29 iunie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.