„Atenţie, cancer!” – iată ce ar trebui să scrie pe sticlele de Coca-Cola şi PepsiCo

Potrivit NaturalNews, în ianuarie 2012, statul California a adăugat pe lista de substanţe cancerigene chimicalele şi ingredientele folosite în mod obişnuit în băuturi carbogazoase aromatizate. Ştirea a produs multe valuri de şoc în întreaga industrie a hranei procesate. Şi potrivit multor comunicări, Coca-Cola, PepsiCo şi chiar Whole Foods trebuie să modifice reţetele băuturilor carbogazoase aromatizate pentru a evita ca statul California să le eticheteze produsele drept unele care provoacă boli precum cancerul.

Chimicalele cancerigine în cauză sunt 4-methylimidazole sau 4-MIE, un produs secundar format în procesul de obţinere a colorantului caramel, un aditiv utilizat de regulă în băuturile cola procesate.

Potrivit CSPI (Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public), colorantul caramel produs folosind amoniac sau sulfiţi de amoniac creează atât 4-MIE cât şi 2-MIE (2-methylimidazole), care au fost desemnate drept cancerigene.

CSPI a solicitat anul trecut FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite să înlăture statusul GRAS (Generally Recognized as Safe) de pe coloranţii caramel obţinuţi astfel, dar FDA a refuzat, insistând că 4-MIE este sigur.

Dar locuitorii Californiei gândesc altfel, votând în majoritate ca 4-MIE să fie adăugat pe lista substanţelor toxice, sub egida California’s Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act din 1986, cunoscut ca Propunerea 65.

În urma acestui vot, giganţii băuturilor trebuie să schimbe modul în care produc colorantul caramel, pentru a menţine nivelul de 4-MIE sub pragul limită. În acest proces ei încearcă să schimbe „povestea” pentru a face să pară că 4-MIE nu este periculos şi că, modificând formula băuturii, nu se va schimba gustul, culoarea sau consistenţa acesteia.

Dar un studiu publicat în jurnalul „Arhivele toxicologiei” în 2008, spune foarte clar că 4-MIE este toxic şi că poate provoca crize clonice, hiperactivitate, tulburări de mers, inflamaţii cronice, cancer pulmonar sau leucemie. Acesta a confirmat că 4-MIE este cancerigen.

Şi aici apare întrebarea: dacă este posibil ca producătorii de băuturi să obţină colorant caramel fără 4-MIE, de ce continuă cu acesta, ştiind că este toxic?

Coca-Cola a negat într-o declaraţie publică că 4-MIE este cancerigen, spunând că mandatul de atenţionare cancerigenă este „nefondat ştiinţific”.

Dar ştiinţa vorbeşte de la sine, în mod special pentru băuturile Coca-Cola şi  PepsiCo pentru care s-a demonstrat că au nivel ridicat de 2-MIE şi 4-MIE. Exact ce a subliniat CSPI în petiţia către FDA. Aceeaşi petiţie care a dezvăluit că datorită cantităţii de 4-MIE conţinută de băuturile Coca-Cola şi  PepsiCo, 15.000 de oameni suferă anual de cancer în Statele Unite.

Traducere şi editare: Cătălina Rusin

 

 

Citește și
9 Comentarii
 1. Alina spune

  De ce ne trebuie Coca Cola si Pepsi ar trebui sa i se retraga licenta si autorizarea bauturilor carbogazoase.Ar trebui ca Guvernul Ponta sa adopte imediat o ordonanta ca aceste bauturi sa nu se mai aduca in magazine.

  1. deea spune

   Eh nu mai spune. Ce treaba ai tu cu oamenii care vor sa bea? Nu ti-l toarna nimeni pe gat, nu te obliga nimeni sa il cumperi. Asa ca stai tu cuminte.

 2. Mama Maria spune

  e foarte adevarat

 3. Mama Maria spune

  am vazut la discavary ca daca pui un cui sau un ficat de pui dispare din pahar!va da-ti seama ce bem!

 4. Mama Maria spune

  eu ametesc cand vad ca un copil sa bea asa ceva ….doar cancer

 5. Eugen spune

  Noi spalam anvelopele cu Coca Cola e cel mai bun curata foarte frumos mizeria si raman anvelopele frumos stralucitoare , de baut bem apa de izvor.

 6. Ioana spune

  Ce … coca-cola?Daca numai asta ar declansa cancerul.. dar din pacate majoritatea „produselor” din ziua de azi ne fac rau !

 7. Andrei spune

  Eu sincer beau cam o sticla de pepsi la 2 l pe zi si nu am nimic….decat k am facut putina burta :)) in rest e ok cred.

 8. Trismegistul spune

  Nu am stiut acest lucru referitor la Pepsi si Coca Cola! Pina in prezent, beam cam 2,5L/zi! Nu consumam apa, ci doar Pepsi!!!
  Citind acest articol, se vor schimba lucrurile! O sa ma dau pe ceai negru, cit mai repede! Probabil ca din cauza „Pepsi” a trebuit sa imi scot eu fierea! Astia merita sa fie dati in judecata, si sa plateasca despagubiri la toti cei pe care i-au imbolnavit cu bauturile lor sintetice si toxice!!!
  Voi face personal experienta cu ficatul de pui pus intr-un pahar cu cola, ptr a vedea in cit timp se dizolva. O sa il filmez cu incetinitorul, dupa care voi incerca sa il postez pe youtube, daca legislatia in viguare permite acest lucru… ca na, tre sa verific daca nu cumva le „lezez imaginea” ca sa nu ma poata actiona in instanta dupa aceea 😀
  PS: Ptr ca beau Pepsi de f mult timp, am observat ca am capatat dependenta de el! Daca nu beau o zi, doua… nu ma simt bine deloc! Nu am forta, chef de viata, etc… daca reincep sa beau, tot devine perfect! Lucru care cu siguranta nu este tocmai ok! Am mai incercat sa ma las, si nu am putut. Dar de aceasta data, articolul prezent mi-a dat toata motivatia necesara!!!
  Haideti sa postam cu totii acest articol pe facebook, rugindu-ne prietenii sa le dea share mai departe in listele lor!
  Daca marile companii nu fac nimic ptr sanatatea noastra, si doar ptr profitul lor, atunci haideti sa facem noi! Cu totii, cu ajutorul internetului si a siteurilor de socializare sintem o forta care poate populariza informatia catre publicul larg!
  Nu uitati, multe lucruri bune au fost facute astfel, chiar prin facebook! Campanii de informare, greve, etc.. iar in acest fel oamenii de bine s-au unit, sustinindu-se unii pe altii!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.