Comerţul paralel cu medicamente, în creştere

Directorul general al Cegedim, Petru Crăciun, a subliniat în cadrul Forumului Industriei Farmaceutice, care a avut ca temă managementul strategic şi noi modele de business în viaţa farmaceutică, că în ultimii cinci ani volumul vânzărilor a înregistrat o uşoară scădere.

Potrivit acestuia, medicamentele eliberate fără reţetă (OTC) înregistrează în prezent o uşoară creştere.

Directorul Cegedim a afirmat că măsurile luate de autorităţi în perioada 2007-2012, cum ar fi preţul cel mai mic la medicamente, termenele lungi de plată şi taxa clawback, au afectat industria farmaceutică.

”Avem probleme legate de reglementări şi apoi de finanţare şi nu se poate ieşi din această situaţie decât dacă se vor găsi soluţii. (…) Medicamentul nu este un bun de larg consum. Renunţarea la tratament poate induce modificări serioase de sănătate care duc la costuri mari”, a spus dr. Petru Crăciun.

O altă problemă cu care se confruntă pacienţii este exportul paralel care le reduce accesul la medicamente.

Potrivit acestuia, comerţul paralel a fost în România în 2011 de 500 milioane de euro şi se aşteaptă ca în acest an să atingă 700 milioane de euro.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a spus, referitor la comerţul paralel, că acesta este legal, este permis în UE pentru că există libera circulaţie a bunurilor.

‘Preţurile fiind mai mici în România decât în Germania sau Anglia există tentaţia de a lua medicamente din România şi a le exporta în general în Germania şi Marea Britanie. (…) Sunt alte pârghii care pot fi folosite pentru ca pacienţii români să nu sufere de pe urma acestui comportament. Unul ar fi faptul că există obligaţia distribuitorilor de a satisface în primul rând necesităţile pacienţilor români, şi deci exportul să se facă numai după aceasta. Este treaba autorităţilor din domeniul sănătăţii să verifice ca această obligaţie să se respecte. O altă pârghie ar fi la companii care ar putea restricţiona cumva”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

Potrivit acestuia, în prezent, singurii care câştigă în urma comerţului paralel sunt distribuitorii, eventual farmaciştii.

”Este un interes al autorităţilor române şi al companiilor producătoare să nu se facă un comerţ paralel prea mare şi pentru asta se pot găsi pârghii de limitate”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.