EURO 2012: Fotbalul, şcoală a „respectului faţă de celălalt” (Papa Benedict al XVI-lea)

Papa Benedict al XVI-lea a salutat sportul de echipă în general şi fotbalul în particular, drept „şcoală” a „respectului faţă de celălalt” şi de „spirit de sacrificiu pentru binele grupului”, într-un mesaj pentru EURO 2012, care va debuta vineri în Polonia şi Ucraina.

În mesajul adresat preşedintelui Conferinţei episcopale poloneze, episcopul Jozef Michalik, şi difuzat de Radio Vatican, Suveranul Pontif precizează că „fotbalul, ca sport de echipă, este o şcoală importantă pentru educarea în sensul respectului faţă de celălalt – precum şi faţă de adversarul sportiv – a spiritului de sacrificiu personal în vederea binelui întregului grup şi a valorizării darurilor fiecărui element care formează echipa”.

Este vorba „pe scurt, de depăşirea logicii individualismului şi a egoismului care caracterizează deseori raporturile umane, pentru a lăsa loc logicii fraternităţii şi a iubirii, singura în măsură să permită promovarea unui autentic bine comun la toate nivelurile”, continuă mesajul.

Benedict al XVI-lea îl citează, totodată, pe predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, primul Papă care a evidenţiat valoarea sportului şi a corpului, pentru a afirma că „sensul fraternităţii, mărinimia, onestitatea şi respectul faţă de corp sunt virtuţi fără nicio îndoială indispensabile oricărui bun sportiv”.

În timp ce lovitura de începere a EURO 2012 urmează să fie dată vineri seară, o dată cu partida Polonia – Grecia de la Varşovia, Papa îşi exprimă „recunoştinţa” pentru catehezele, liturghiile şi rugăciunile organizate cu ocazia acestei competiţii de către puternica biserică catolică poloneză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.