Împotriva încălzirii globale, se poate lupta…dormind

Climatologii avertizează că urmează perioade de ploi intense şi de secetă, care se vor înmulţi odată cu încălzirea climei. Pentru a face faţă mai bine caniculei şi, în acelaşi timp, a reduce consumul de energie (şi, prin urmare, poluarea), un studiu recomandă întreprinderilor să le permită salariaţilor să doarmă puţin după-amiază.

Într-un raport publicat în revista The Lancet, menţionat de 7sur7.be, University College din Londra arată că ‘efectul de insulă termică urbană’ poate duce la creşterea temperaturilor în oraş cu aproape 10 grade. În oraşe se consumă mai multă energie atunci când temperaturile cresc, din cauza recurgerii la aerul condiţionat: sistemele de răcire a aerului din camere emit căldură în afară, contribuind la creşterea temperaturii în mediul urban. Este un cerc vicios care poate fi totuşi combătut.

Pentru a limita încălzirea oraşelor, cercetătorii recomandă vopsirea în alb a acoperişurilor, pentru a reflecta razele soarelui. Dezvoltarea de spaţii verzi – parcuri şi grădini – permite şi ea răcorirea aerului.

Pr Yvonne Rydin, şef al cercetărilor, arată că imobilele care folosesc aer condiţionat risipesc energia şi contribuie la încălzirea oraşelor. Echipa de cercetători consideră că trebuie ca oamenii să-şi schimbe comportamentul, luând măsuri potrivite pentru necesităţile viitoare.

Printre aceste măsuri, ei recomandă programe de lucru mai flexibile, pentru ca salariaţii să dea randament la începutul zilei şi serii, cele mai răcoroase ore ale zilei. Ideal ar fi, cam ca în ţările din sud, să se doarmă puţin în orele cele mai sufocante.

Salariaţii ar trebui să se îmbrace în funcţie de vreme, mai puţin strict (cu şorturi, rochii subţiri, etc.), evitând astfel să se răcorească cu sisteme energofage.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.