MAE iniţiază un proiect de diminuare a taxelor consulare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a iniţiat un proiect care vizează reducerea taxelor consulare de la 30% până la 60%, a anunţat, joi, 7 iunie, ministrul de Externe, Andrei Marga.

„Pentru a reduce fiscalitatea în domeniul consular în beneficiul cetăţenilor români din străinătate am iniţiat un proiect de modificare a legii taxelor consulare 198/2008 având ca obiectiv diminuarea semnificativă a cuantumului acestor taxe. Probabil că va fi o diminuare cu 30 până la 60%, dacă totul se aprobă conform solicitării noastre”, a spus Marga, la conferinţa de prezentare a priorităţilor mandatului său la MAE.

El a susţinut că unul dintre obiectivele MAE vizează îmbunătăţirea substanţială a serviciilor consulare.

„Obiectivul nostru este să transformăm ambasadele şi consulatele în surse de încredere, că statul român se îngrijeşte de cetăţenii săi, oriunde s-ar afla aceştia, mai ales atunci când au nevoie de asistenţă rapidă şi de calitate în situaţii de criză. Avem ca obiectiv major realizarea unei acţiuni concertate astfel încât concetăţenii noştri să se bucure de un tratament nediscriminatoriu în străinătate, de a consolida demnitatea şi prestigiul lor de cetăţeni europeni.

Credem că faza de dezvoltare extensivă a reţelei de asistenţă consulară se apropie de limite raţionale, iar eu cred că şi aici vor trebui câteva intervenţii. Credem că se impune şi o creştere rapidă şi eficientă a dimensiunii intensive asistenţei consulare.

Nu vom putea realiza acest obiectiv fără completarea echipelor consulare care acţionează pe teren. În paralel avem în vedere un proiect amplu de modernizare a serviciilor consulare prin informatizare, nu doar în ceea ce priveşte procesarea, ci şi din punctul de vedere al instrumentelor de plată astfel încât să se reducă semnificativ timpul de aşteptare al cetăţeanului”, a spus ministrul.

Marga a adăugat că România va acţiona pentru iniţierea neîntârziată a unui concept de reprezentare consulară odată cu aderarea la spaţiul Schengen, având ca obiectiv delegarea competenţelor unor state membre acolo unde ţara noastră nu este reprezentată, precum Noua Zeelandă, Groenlanda şi reprezentarea unor state în UE.

De asemenea, el a arătat că diplomaţia culturală trebuie rapid îmbunătăţită şi dezvoltată.

„Trebuie să revenim la soluţia ataşaţilor culturali atât de lovită prin reducerile iniţiate în 2009”, a spus ministrul arătând că lucrurile vor trebuie readuse la normal şi în ceea ce priveşte structura personalului, infrastructurii şi al remunerării reprezentanţilor MAE.

În plus, Marga a susţinut diplomaţia publică trebuie profilată în România.

„Opţiunile politicii externe a unei ţări nu sunt în mod normal rezervate unor cercuri de iniţiaţi. Aceste opţiuni pretind cunoştinţe specializate, dar nicăieri nu se spune că ele sunt rezervate cuiva. Vom căuta să lansăm dezbaterea publică asupra opţiunilor de politică externă şi vom trece şi prin Parlament şi după caz prin comisiile de specialitate tot mai multe teme”, a spus ministrul Afacerilor Externe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.