EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

MFP: Guvernul, în termenul legal pentru adoptarea măsurilor necesare respectării deciziei CCR referitoare la banii primăriilor

Guvernul se află în termenul legal în care trebuie să ia măsurile necesare pentru respectarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la restituirea sumelor neutilizate de către primării, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor Publice, remis, joi, 7 iunie.

‘Amendarea reglementărilor legale conform deciziilor Curţii Constituţionale se realizează în termen de maximum 45 de zile de la data publicării deciziei instanţei constituţionale în Monitorul Oficial, conform art. 147 din Constituţia României, republicată. Decizia Curţii nu a fost publicată în Monitorul Oficial până la ora transmiterii acestui comunicat. În consecinţă, Guvernul se află în termenul legal în care trebuie să ia măsurile necesare pentru respectarea deciziei Curţii Constituţionale’, se arată în comunicatul MFP.

Precizările Ministerului Finanţelor vin în urma afirmaţiilor preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, care a arătat joi că Partidul Democrat Liberal va depune vineri plângere penală împotriva Guvernului în cazul în care Executivul nu va debloca banii către primării.

„Astăzi (joi -n.r) spunea ministrul Finanţelor că aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii (Curtea Constituţională – n.r.). După câte ştiu astăzi se publică, citim Monitorul, iar dacă nu dă drumul la bani mâine (vineri -n.r.) depunem plângere”, a declarat preşedintele Senatului.

Potrivit Finanţelor, Curtea Constituţională a confirmat, în motivarea deciziei sale, temeiul legal pe baza căruia Executivul a emis Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 15/2012, prin care a dispus restituirea sumelor neutilizate de către primării.

‘Guvernul în urma unei analize obiective este îndreptăţit să retragă sumele alocate iniţial, altfel ar fi deturnat însuşi scopul acordării acestora. Astfel, Curtea reţine că, în ceea ce priveşte sumele din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, acesta poate interveni prin acte normative atât în sensul majorării, cât şi în sensul diminuării bugetelor locale fără a exista o condiţie referitoare la momentul intervenţiei acestuia’, se arată în motivarea deciziei din 24 mai a Curţii Constituţionale.

Curtea a precizat că ‘restituirea sumelor neutilizate de către autorităţile administrativ teritoriale care nu înregistrau arierate sau nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile care să necesite cofinanţare este constituţională’ subliniind că ‘dacă prin Hotărârea Guvernului nr.255/2012 au fost alocate astfel de sume fără a exista o justificare reală, Guvernul este îndreptăţit să dispună restituirea acestora fără a mai aştepta închiderea exerciţiului bugetar, întrucât, pe de o parte, sursa din care au fost alocate aceste sume o reprezintă Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului, ce reprezintă o finanţare extraordinară, iar pe de altă parte, Guvernul are obligaţia de a adopta măsuri care să prevină folosirea acestor sume în alte scopuri decât cele stabilite. Aceste două elemente justifică urgenţa adoptării măsurii restituirii prevăzute de dispoziţiile actului normativ criticat’.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor arată că Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului poate fi utilizat, conform Legii 500/2002 privind finanţele publice, pentru alocarea de fonduri către primării, în cazuri de urgenţă sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar şi pentru co-finanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Prin derogare de la Legea nr.500/2012, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 8/2012 prevede că Executivul poate aloca, prin hotărâre, până la sfârşitul anului 2012, fonduri către primării şi pentru plata de arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital.

‘Prin Hotărârea Guvernului 255/2012 a fost alocată, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, suma de 648.232 mii lei unui număr de 1.657 unităţi administrativ-teritoriale (primării), specificându-se că destinaţia o reprezintă plata de arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital, precum şi co-finanţarea unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile. Ulterior, constatând că alocarea de fonduri către primării prin Hotărârea Guvernului 255/2012 s-a făcut nerespectând prevederile legale menţionate, creând un prejudiciu la bugetul de stat, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2012’, se mai arată în comunicatul MFP.

Potrivit sursei citate, prin OUG 15/2012, Guvernul a decis ca sumele rămase neutilizate, până la data de intrare în vigoare a actului normativ, 8 mai 2012, de către unităţile administrativ – teritoriale respective, să fie restituite la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

‘Decizia a avut la bază analiza datelor solicitate de către conducerea Ministerului Finanţelor Publice de la Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice, în urma căreia a reieşit că un număr de 810 unităţi administrativ-teritoriale (aproximativ jumătate) nu înregistrau arierate şi nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile la data primirii sumelor prin Hotărârea de Guvern nr.255/2012, ceea ce dovedeşte caracterul nelegal al alocărilor bugetare respective’, se subliniază în documentul MFP.

În urma aplicării OUG 15/2012 a fost restituită la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului suma de 391,114 milioane lei.

Ulterior, Curtea Constituţională a decis că prevederile OUG 15/2012 sunt constituţionale în măsura în care se aplică sumelor rămase neutilizate de catre unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate şi nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile.

‘Amendarea reglementărilor, conform deciziilor Curţii Constituţionale, se realizează în termen de maxim 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, conform art.147 din Constituţia României, republicată. Ministerul Finanţelor Publice a solicitat din nou direcţiilor sale teritoriale date mai detaliate privind arieratele înregistrate, precum şi proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile, derulate de către toate primăriile care au primit alocaţii bugetare prin HG 255/2012. În urma analizei acestor informaţii, Ministerul Finanţelor Publice va prezenta Guvernului soluţia legală pentru aplicarea deciziei Curţii Constituţionale’, se arată în finalul comunicatului citat.

Potrivit acestuia, structurile de control ale Ministerului Finanţelor Publice vor trece imediat la verificarea fundamentării solicitărilor şi a justificării cheltuielilor efectuate de către unităţile administrativ teritoriale care au primit fonduri prin HG nr. 255/2012.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata