EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

PE critică dur atitudinea Consiliului JAI privind schimbarea bazei juridice a gestionării Schengen

0

Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au criticat dur decizia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de a schimba în unanimitate baza juridică a propunerii privind un mecanism de evaluare şi monitorizare a acquis-ului Schengen în articolul 70 al Tratatului privind funcţionarea UE.

„Parlamentul European este profund îngrijorat de comportamentul unilateral şi contraproductiv de astăzi al Consiliului JAI. Această decizie sfidează puterile Parlamentului European şi este un pas în direcţia greşită privind Schengen. Acest joc al puterii inutil nu va aduce rezultatele aşteptate de cetăţenii noştri de la Uniune.

Într-o uniune a statelor şi cetăţenilor, este deranjant să vezi că guvernele naţionale caută să excludă reprezentanţii cetăţenilor (eurodeputaţii – n.red.) în chestiuni legate de drepturile individuale. Libera circulaţie într-un spaţiu fără graniţe interne este un pilon al Uniunii Europene – unul dintre cele mai tangibile beneficii – şi Parlamentul European va lupta pentru consolidarea acestui pilon”, a declarat preşedintele PE, Martin Schulz, după întâlnirea cu liderii grupurilor europarlamentare.

Acesta a adăugat că PE nu va accepta ”niciun motiv suplimentar pentru reintroducerea controalelor frontaliere în absenţa unui mecanism bazat pe metoda comunitară care să evalueze şi să monitorizeze dacă această măsură este necesară sau nu”.

”De aceea, Parlamentul European va continua procedura legislativă în acest dosar şi va examina toate opţiunile disponibile. Noi vom insista ca preşedinţia daneză a Consiliului UE să îşi explice poziţia în faţa Parlamentului European săptămâna viitoare, în sesiunea plenară de la Strasbourg”, a spus Schulz.

Statele membre ale Spaţiului Schengen au convenit joi, la Luxemburg, asupra posibilităţii de a restabili, temporar, controalele la frontierele interne în caz de presiune migratorie incontrolabilă asupra uneia din frontierele lor externe, a anunţat preşedinţia daneză a UE. Acordul a fost obţinut în unanimitate de miniştrii de interne din UE, a precizat preşedinţia daneză a Consiliului UE.

Textul acordului prevede posibilitatea pentru statele membre Schengen să introducă din nou controale la frontierele lor naţionale ‘pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită timp de alte şase luni’ în cazul în care ‘controlul asupra unei frontiere externe a Spaţiului (Schengen) nu mai este asigurat din cauza unor circumstanţe excepţionale’.

Pe de altă parte, mecanismul de evaluare şi monitorizare a aplicării acquis-ului Schengen de către statele deja intrate în spaţiul unic european de liberă circulaţie a fost propus de Comisia Europeană în luna septembrie a anului trecut. În conformitate cu planul Consiliului UE, comisiile de evaluare vor fi co-prezidate de un oficial dintr-un stat membru şi un reprezentant al Comisiei Europene.

În prezent, evaluările sunt un proces pur interguvernamental, sub forma aşa-numitelor ”peer reviews”. Propunerea CE din septembrie anul trecut prevede un rol mai important pentru executivul comunitar în monitorizarea aplicării acquis-ului Schengen.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.