EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Turcia a decis să suspende temporar contactele cu Uniunea Europeană

0

Ankara a decis să suspende contactele cu Bruxellesul pe perioada în care Republica Cipru va exercita preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene, de la 1 iulie 2012, pentru cel de-al doilea semestru al anului, relatează agenţia de presă Anadolu, preluată de Focus.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, şi comisarul UE pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, în finalul convorbirilor purtate joi la Ankara.

‘Poziţia noastră în ceea ce priveşte preşedinţia Ciprului de Sud este destul de clară. Nicio instituţie din Turcia nu va interacţiona cu UE pe perioada preşedinţiei cipriote, însă contactele noastre cu Ashton şi Fule vor continua’, a specificat şeful diplomaţiei de la Ankara.

El a subliniat de asemenea problemele rămase în suspensie în Mediterana de Est, în special tensiunile legate de începerea forărilor şi instalării de sonde pe platoul continental cipriot. Înainte de debutul acestor lucrări, a spus ministrul turc, Ankara a propus Republicii Cipru negocieri pentru găsirea unei soluţii comun acceptabile, dar că această iniţiativă nu a avut niciun ecou.

Referitor la insula divizată, Davutoglu a subliniat necesitatea continuării negocierilor şi ajungerea la o decizie în baza principiilor care atestă existenţa a două state.

Pe ansamblu, discuţiile de la această reuniune s-au concentrat în jurul temei de integrare europeană a Turciei. Davutoglu a subliniat că Ankara consideră necesară să fie rezolvată în cele din urmă problema eliminării vizelor pentru cetăţenii turci.

‘Este dreptul nostru a cărui realizare a întârziat prea mult. Este nevoie urgentă să demareze procedura eliminării vizelor, pe baza unor criterii obiective în acest proces. Eliminarea acestor constrângeri este un rezultat natural al (negocierilor)’- a spus ministrul turc.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.