Un oficial de la BCE spune că este posibil ca instituţia să reducă dobânda de bază

0

Ewald Nowotny, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat vineri, 8 iunie, că banca are capacitatea de a reduce dobânda de referinţă dacă economia zonei euro continuă să se deterioreze şi ar putea chiar să reducă la zero dobânda la depozite, transmite Reuters.

Miercuri, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%, cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei. BCE nu a coborât niciodată dobânda de referinţă sub nivelul de 1%.

‘Avem la dispoziţie atât măsuri de politică monetară cât şi instrumente de lichiditate’, a declarat vineri Ewald Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Naţionale a Austriei. Întrebat care sunt şansele pentru o reducere de dobândă la reuniunea de luna viitoare, Nowotny a spus: ‘nu ne pre-angajăm niciodată cu privire la dobânzi, dar vedem riscuri sporite la adresa creşterii. Dacă aceste riscuri se vor materializa am putea fi nevoiţi să acţionăm’.

De asemenea, Ewald Nowotny a devenit primul oficial de la BCE care a sugerat că banca ar putea fi dispusă în prezent să reducă la nivelul zero dobânda pentru sumele pe care băncile le depun la BCE, o idee respinsă până acum de BCE. ‘Îmi pot imagina o dobândă zero la depozite’, a spus Ewald Nowotny.

În prezent dobânda la depozitele constituite de bănci la BCE este de 0,25% în timp ce dobânda overnight este de 0,3%. Prin reducerea la zero BCE ar ieftini şi mai mult finanţarea pentru bănci, lucru care s-ar resimţi şi asupra consumatorilor şi firmelor.

În schimb, Ewald Nowotny a minimalizat şansele pentru ca BCE să demareze o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale sau un nou val de credite ieftine pe trei ani. ‘În prezent nu văd nicio perspectivă pentru o reluare a programului de achiziţii de bonduri (SMP) sau a operaţiunilor de refinanţare pe termen lung (LTRO)’, a spus Ewald Nowotny.

În ultimii ani Nowotny devenit unul din cei mai buni indicatori ai direcţiei în care se va îndrepta politica BCE. În luna septembrie a anului trecut Nowotny a fost primul care a venit cu ideea ca BCE să ofere finanţare pe trei ani, cu trei luni înainte ca BCE să demareze o astfel de operaţiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.